Sää - vaikeampi kuin lotto?

Edelleen olotilaani parannellen täällä Kekkosella seuraan myös mielenkiinnolla talven tulon merkkejä ja keskusteluja ja mielipiteitä säätilan ympärillä. Meille suomalaisille säästä puhuminen lienee äidinmaidossa tuskinpa yhtään lyhyttäkään kohtaamista kanssaihmisen kanssa menee, etteikö säästä mielipidettä vaihdettaisi!

Päivittäin katselen, kuuntelen tai luen kymmenittäin säätiedotuksia. Nyt juuri on pommitettu kamalalla lumipyryuhalla Etelä-Suomessa. Yliampuvaksihan sekin meni, mutta asialla lienee tarkoituksensakin: kiirehtiä ihmisiä vaihtamaan talvirenkaat autoihinsa. Samaan aikaan viritellään lakimuutosta, joka säätäisi talvirenkaiden käytön sään mukaan, eikä kalenterin. Ihan kuinka vaan, mutta talvi yllättää aina ainakin meidät suomalaiset, olipa systeemi mikä tahansa!

Olin muinoin isossa Aamulehden järjestämässä avoimessa paneelissa, missä sai vapaasti heittää ruusuja ja risuja koskien lehden sisältöä. Paikalla oli päätoimittajan lisäksi iso joukko lehden avaintoimittajia. Minua oli jo pitkään kiusannut lehden säätietojen epätarkkuus ja täydelliset mokat. Niinpä kysyinkin, kuinka on mahdollista, että luen aamukahvipöydässä lehteä ja avaan sälekaihtimet, niin ilma on pihalla täysin päinvastainen, kuin nenäni edessä printattuna seisoo? Päätoimittaja vastasi tyynesti, että tämä on ulkoistettu (=ostettu) palvelu ja Aamulehdellä ei ole mitään vastuuta tällaisesta. Me vaan julkaistaan… Siihen loppui ainakin osa luottamuksestani lehdistön moraalia kohtaan.

Säiden seuraaminen ja tulevien aikojen ennustaminen on monilla verissä. Puolangalta kotoisin olevana seurasin aikoinaan naapuripitäjän hyrynsalmelaisen sammakkoprofessori Taisto Heikkisen ennustuksia ja lausuntoja. Hänestä tulikin aika julkimo iltapäivälehtiä myöten, mutten jaksa muistaa, miten itse asia eli ennustaminen häneltä sujui.

Naapurissani Puolangalla asui ja asuu yhä minua vanhempi serkkuni, jonka kanssa säistä on ihan turha alkaa kinata.Ei edes heinäaikana. Hänellä on hyvin vahva mielipide sekä huomisesta säästä että tulevista vuodenajoista. Vastaan väittäminen saa hänet kaivelemaan muistoja ja kokemuksia, ja hän on mielestään "aina oikeassa".

Kekkoseltakin löytyy muutama vastaava tietoviisas vahva persoona, jonka mielipiteet kylläkin perustuvat vankkaan historiaan.Historiasta puheen ollen, on uskomatonta, kuinka monia vanhan polven miehiä hukkuu nykyisin syys- ja kevätjäihin. Ilmastonmuutos on vesittänyt vanhat kokemukset, arvot ja uskomukset vuosikymmenien takaa.

Itse olen selkeästi neljän toisistaan paljon poikkeavan vuodenajan ystävä. Valitettavasti vaan valkoiset ihanat rapsakat talvet ovat lyhentyneet ja kuihtuneet. Rakastan ajaa latuja itselleni, kyläläisille ja mökkiläisille. Viime vuonna noita viikonloppuja oli neljä, toissa vuonna en kelkkaa tallista ulos ajanut. Kymmenen vuotta sitten pidin noin 20 kilometrin latuverkostoa auki täällä Kekkosella.

Eräs muisto säiden yllätyksellisyydestä tällaiselle Suomi-pojalle tapahtui kerran metsäkonereissulla mustassa Afrikassa, Gabonissa. Olimme keskellä viidakkoa hakkuutyömaalla katsomassa järeiden jalopuutukkien vinssausta runkojuontokoneilla lanssiin, kun trooppinen sadekuuro yllätti meidät minuutissa, kahdessa. Se oli todellista vedentuloa kuin saavista kaataen. Juontotiet velliytyivät, emmekä päässeet nelivetomaasturilla tropiikista pois. Lopulta Timberjack hinasi maasturimme runkotielle. Ihmeellistä minulle oli se, että tämä äkillinen myrsky tuli yllätyksenä myös paikallisille urakoitsijoille.

Säiden ennustaminen säilynee ikuisesti ennustamisena? Täsmäsäätä ja niin edelleen mainostetaan, mutta useinkin ennuste on kuitenkin vaan suuntaa antava. Meille kekkoslaisille tosi tärkeää olisi parempi tieto mahdollisista sähkökatkosriskeistä. Aina ne yllättävät ja aina ne kiusaavat.

Nyt odottelen kunnon talvea täällä huvilallani. Kävin ostamassa lintujen ruuat ja laittelin lintulaudat näkyville paikoille, missä saan seurata tinttien ja oravien ruokailuja. Räkätit valitettavasti tyhjensivät kaikki pihlajat, joten en saa jouluksi tilhiparvia pihaani. 

Niin. Sää vai Lotto? Päivällä poikkesin kirkolla laittamassa miljoona-anomuksen R-kioskilla. Mielestäni todennäköisyys kunnon voittoon on siinä paljon suurempi kuin, että alan ennustaa rakastamani jouluaaton säätä…

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva yritysjohtaja Kekkosella

Julkaistu 05.11.2016 12:23