Kevät keikkuen tulevi – vai tuleeko?

 Pää tuntuu Haminan kaupungilta, kun on tullut taas tiiviisti seurattua informaatioähkyä urheilusta, politiikasta, talouselämästä, sotesta ja maakuntamallista. Ja samalla olen edelleen tapellut toipumiseni kanssa.Iso haaste on yrittää tulkita maailmanlaajuiset asiat mahdollisille vaikutuksille kotikulmillemme.

Varmaksi kevään merkiksi muodostui perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin ilmoitus että ei jatka jo 20 vuotta kestänyttä puheenjohtajuuttaan. Soinin seuraajalla voi hurjimmillaan olla pikainenkin suuri merkitys Suomen johtamiseen, millä tarkoitan lähinnä hallituksen kasassa pysymistä. Oma tarinansa on sitten perussuomalaisten arvomaailma ja sen mahdollinen muuttuminen omine seuraamuksineen.

Samaa suurta sarjaa ovat Euroopassa tulevat tärkeät vaalit, missä Ranska jo kalistelee sapeleitaan ja kaivaa giljotiinejaan esiin. Eikä Iso-Britannian exitkään suju kuin Strömsössä. Eurooppa on tosi ison murroksen uhassa.Yhdysvalloissa presidentti Trump twiittailee viikoittain aika huimia ajatuksiaan...totta vai tarua? Positiivinen uutinen on, että Venäjä ja NATO ovat aloittaneet keskustelut keskinäisestä rauhan turvaamisesta.

Urheilurintamalla kansaamme on pari viimeistä viikkoa yhdistänyt pohjoismaisten hiihtolajien kotikisat Lahdessa. Sielläkin keikuttiin ja kupsahdeltiin milloin himmeämmille mitaleille, milloin yllätysmitaleille. Harmi suurelle hiihtokansalle on ollut heikko talvi, mikä on häirinnyt tätä upeaa harrastusta myös Kekkosella.

Talouselämässä suurimmat kevään keikuttajat ovat olleet järjestöpoliitikot EK ja Metsäteollisuus etunenässä. Toki taka-ajatus on hyvin kannattava eli paikallisen sopimisen lisääminen ja sitä kautta työpaikkojen turvaaminen ja lisääminen. Peruskysymys on kustannuskilpailukykymme etenkin viennissä, mutta myös tiukentuvilla kotimarkkinoilla.

Suuri kevään keikutus syntyi Kelan töpätessä täysin perustuloprosessin. Aikaa muutokselle oli varattu ruhtinaalliset yli kaksi vuotta, mutta arki koitti ja yllätti täysin housut kintuissa. Nyt hommaa paikotaan ylitöillä ja lisärekryillä – kustannuksista piittaamatta!
Tämä on pieni esimerkki koko sotessa ja maakuntamallissa, mutta pakosti ajatteluttaa, paukkuvatkohan aikataulut ja kustannukset aikanaan sielläkin? Ja pahinta olisi palvelujen halvaantuminen ja kaaostuminen.

Varminta kevään keikkuen tulemisessa on talven selän taittuminen, nopeasti vaihtelevat säät ja isot vuorokauden sisäiset lämpötilaerot. Ensimmäiset uskaliaat muuttolinnutkin ovat ja palanneet rannikoillemme ja kiurua myöten näitä kesän airueita on jo bongattu! Minulle tämä tarkoittaa linnunpönttöjen huoltoa ja lisäystä. Olen ylpeänä seurannut kansamme Miljoona linnunpönttöä -tapahtuman toteutumista!

Epävarmasta otsikoinnista huolimatta voin lukijoitamme lohduttaa, että varmasti kevät tulee. Ehkä keikuttaa eniten vuosiin, mutta pitää ajatuksenvirran virkeänä, kun niin monenlaista tapahtuu kaikilla elämänlohkoilla.

Julkaistu 09.03.2017 13:13