Puutarhassa palmusunnuntaina

Mitä olen oppinut tänään, palmusunnuntaina? Ainakin sen, ettei hautatervaa pidä käsitellä ilman työhanskoja!

Minulla on myyräongelma puutarhassani Unkarin Várbalogissa, tarkemmin sanoen koko kylällä on myyräongelma. Se tarkoittaa sitä, että jokainen yrittää karkottaa myyrät omalta tontiltaan naapurin tontille, ne elukat ovat nimittäin rauhoitettuja, tappaa niitä ei saa. Tai ei saisi, sillä moni tekee samoin kuin edesmennyt naapurini Károly, joka vahti sopivan syötin kanssa myyränkololla ja nuiji kylmäverisesti nokkansa esiin pistävän elukan hengiltä. Hänen mielestään jokainen sai menetellä omalla tontillaan niin kuin halusi.
   - Saattavathan ne rauhoitettuja olla, mutta eivät minun tontillani, oli hänen varma mielipiteensä.

Joku antoi minulle joskus vinkin, että myyrät eivät tykkää tervasta. Pitää kastaa puutikku tervaan ja tunkea se myyränkoloon, se kuulemma karkottaa ne, ainakin naapuritontille. Jollakin Suomen-lomalla, kun olen ollut liikkeellä autolla, ostin tervaa Ruoveden Rautakaupasta, ja sen tervapurkin löysin tänä aamuna varastoliiteristä. Siis toimeen: tikku ensin purkkiin ja sitten myyränkoloon. Mutta voi h------i, tervaa tippui sormilleni, sitä levisi käsiin, sitä tipahti tulppaanin lehdelle. Menin pesemään käsiäni, mutta eihän terva pesemällä käsistä lähtenyt, levisi vain! Ja haisi tervalta!

Onneksi löysin kaapin perältä tärpättiä, olin hankkinut sen joskus vuosia sitten naapurikylän rautakaupasta. En tosin tiennyt, mitä tärpätti on unkariksi, mutta elekieltä käyttäen onnistuin saamaan, mitä etsin. Muistan, että olin kauppamatkalla sisareni kanssa, joka oli käymässä Várbalogissa. Me nuuhkimme yhtä jos toistakin avattua pulloa, ennen kuin löysimme etsimämme, mutta me löysimme sen. – Tärpättiä tarvitsen lasipurkkien ja -pullojen etikettien irrottamiseen, käytän nimittäin mehu- ja hillotuotannossani ainoastaan kierrätyspulloja ja -purkkeja. Voi, miten usein olen toivonut, että elintarviketuottajat ymmärtäisivät vesiliukoisten etikettiliimojen edullisuuden ja käyttäisivät vain niitä!

No, onnistuiko myyrien karkotusprojekti? Sitä on mahdotonta vielä sanoa, se on vasta käynnissä: kierrän joka aamu täällä Várbalogissa ollessani tontin ympäri ja tarkastan, onko tontille noussut uusia maakasoja. Jos löydän sellaisen, tasoitan sen ja etsin siitä myyränreiän. Ja sitten taas hautatervaa! Katsotaan, miltä puutarhatontti näyttää syksyllä, silloin voin kertoa, onnistuiko projektini.

Julkaistu 04.05.2017 13:34