Taide - nautinto vai sijoitus?

Eilen ilmestyneessä Ruovesi-lehdessä tuli selvästi esille, miten valtaisa taidetapahtumien kirjo on meneillään Ruoveden Noitakäräjien aikaan. Suurelle yleisölle Noitakäräjät markkinahumuineen ja muine viihdykkeineen lienee se kohokohta, mutta taiteen ystäville on tarjolla nautintoa yllin kyllin. Musiikkia on klassisesta musiikista harmonikka- ja viihdemusiikkiin ja räätälöityyn Suomi 100 konserttiin. Tarjolla on teatteria ja monipuolista maalaus-ja veistotaidetta ja vuosinäyttelyä. Itsekin maalaustaiteen ystävänä pidän myyntinäyttelyn Urheilutalolla.

Mitä taidemarkkinoille nykyään kuuluu? Ruovesiläisethän voivat ylpeillä hienolla historialla kuten Gallen-Kallela, Asunta, Mikola, Sysikumpu, Liettyä ja uusimmista Raija Heikkilä. Mainittakoon, että Näätäsen teos uuden seurakuntatalon seinällä löytyi allekirjoittaneen kokoelmista ja löysi siten arvoisensa paikan. Niin, onko taide nautinto vai sijoitus vai kumpaakin? Mitä suuri yleisö ostaa ja mihin hintaan?

Esittävä taide on pitkälti yksi erillinen kokemus. Se voi kuitenkin olla nautinnon ohella sijoitus. Sijoitus henkiseen voimavarastoon ja hienoihin muistoihin. Tätä osoittavat Ruovedelläkin loppuunmyydyt katsomot.

Kuvataiteen vanhojen keskitason mestareiden töiden kysyntä on romahtanut. Heickellin, Munsterhjelmin ja muiden maisemamaalareiden teokset upeissa kipsilehyksissään eivät löydä paikkaansa nykyajan asuntojen seinille. Yksinkertaiset mustavalkoiset, pelkistetyt kuvat ovat muodissa. Samoin kuin modernit abstraktit hyvinkin värikkäät teokset.

Arvotaiteen osalta tilannetta ovat synkistänyt esiintulleet suurenkin luokan väärennökset, viimeksi Lempäälässä. Itse oletan törmänneeni esimerkiksi naivistimaalari professori Nikolai Lehdon väärennöksiin.

Kuvataiteen osalta on pakko tuoda esiin, ettei tiettyjen mestareitten uustuotantoa juuri enää ilmesty. Heidän teoksiaan voisi pitää myös taloudellisesti hyvinä sijoituksina. Tähän kastiin luokittelen Olli Joen, Pentti Koivikon ja Juhani Palmun.
Kuvataiteen ostossa kuten muunkin taiteenlajin valinnassa hyvä sääntö on: osta se, mikä miellyttää tai mikä tuottaa positiivista pöhinää. Taide on viime kädessä nautinto.

Julkaistu 29.06.2017 19:01