Kekkosen presidentti

Tv:ssä menee parhaillaan metsänhoitaja, kirjailija Veikko Huovisen merkittävin teos Havukka-ahon ajattelija. Päähenkilö Konsta Pylkkäsen mieli ja viisaus on rajaton. Sinisten ajatusten pohtija mietiskelee filosofisesti ihmisiä ja maailman kehitystä koskevia vastaantulevia seikkoja. Harmittavan hauskaa on muun muassa tulen piileskely, sen synty ja ruokahalu. Isot maailmankaikkeusasiat saavat Konstan näyttäytymään kuulijakunnalleen oppineena, viisaana, tavallisesta rahvaasta eroavana persoonana.

Itselläni on taipumusta samanlaiseen ajatusmaailmaan, joskaan en kulje niitä kylällä avaamassa. Valtoimet, vapaat  visiot ja pohdinnat arkipäivämme taaperruksessa pitävät aivosolut virkeinä ja suupielet ylöspäin. Sininen ajattelu saa minut irti varsin tylsästä ja negatiivispainotteisesta median vyörytyksestä ja digitalisoituneen sosiaalisen median eksponentiaalisesta rynnistyksestä.

Maailmanpolitiikan ja persoonien seuraaminen ja niiden analysointi on osa veikkohuovismaista pohdintaani. Presidentti Trumpin omapäisyys ja ailahtelevaisuus huvittaa ja pelottaa. Sinisin ajatuksin itse suojaudun tältä uhalta ajattelemalla hänen maantieteellistä etäisyyttään Suomesta ja Kekkoselta. Koko homma tuntuu kotipihalla touhutessa saippuaoopperalta.

Sodat, mielipide-erot ja mellakat niin Lähi-Idässä, Etelä-Amerikassa kuin Turkissa ja nyttemmin Puolassa syvällisemmin pohdittaessa hätkähdyttävät. Konsta Pylkkäsen vapaan ajattelun tyyliin voisin ajatella ratkaisumallia, missä sotaa käyvät alueet eristettäisiin, eikä kukaan saisi toimittaa sinne aseellista apua. Humanitääristä apua toki. Selkkaukset selvitettäisiin vaikka viimeiseen mieheen rajatulla sotaa käyvällä alueella puukoin ja puntarein kuten kylätappelut esimerkiksi Pohjanmaalla muinoin.

Saulin ja Vladimirin (presidentit Niinistö ja Putin) tapaaminen ja touhuilut Punkaharjun ja Savonlinnan maisemissa ovat tätä kirjoittaessani tulollaan. Vielä en pääse kommentoimaan todellisia asioita, mutta toki visioita ja sinisiä ajatuksia tämä herättää.

Mieleen tulevat leppoisat, koskenkorvarikkaat Kekkosen ja Hrustsovin saunomiset ja sitä kautta syväkin henkinen ystävyys ja luottamus. Niinistön ja Putinin suhteissa ja etenkin tässä tulevassa tapaamisessa näen samoja piirteitä. Tulossa ei ole pelkkä pönäkkä kulissimainen valtiovierailu, vaan naapurimaiden johtajat pääsevät keskustelemaan myös vapaassa ja rennossa ympäristössä ja ilmapiirissä syvällisiä asioita, visioita ja molempia osapuolia hyödyttäviä aiheita tasavahvoina. Tällaisesta avoimesta naamasta naamaan politiikasta pidän! Toki toivon, että tapaaminen tuo Suomen talouteen potkua lisääntyvän kaupan muodossa ja turvallisuutta ja sopua Itämeren rauhan ja turvallisuuden yksimielisessä kehittämisessä.

Tästä kun siniset ajatukset siirretään kotikuntaamme Ruovedelle ja asuinkulmilleni Kekkoselle, olo on yhä levollisempi. Eivät meitä arjen askareissa hetkauta suoranaisesti Trumpit, Venezuelan mellaka,t eivätkä edes Puolan kahtiajakautunut ajattelukaan. Toki median kautta joudumme tai pääsemme seuraamme näitä, olimmepa kiinnostuneita tai ei.

Kun koettaa peilata valtiojohtajien johtamismalleja, ideologioita, henkilöitä ja toimijoita kotikuntamme vastaaviin, voi todeta, että hyvin demokraattisia Ruovedellä olemme. Meillä ei ole kunnassamme yksinvaltiaita, radikalismia, pakottamista, mutta ei toisaalta hyvin vahvoja, näkyviä visionäärejäkään, mielipidevaikuttajia, joita voisimme katsoa aina ylpeänä ylöspäin ja seurata kuin partiopojat.Onko tämä hyvä vai huono, on kunkin itse pohdittava ja päätettävä.

Itse olen sinisten ajatusten ja toteutettavissa olevien visioiden ja mitattavien päämäärien kannattaja. Nenät samaan suuntaan, ei sössitä, vahva johtajuus ja karisma ovat aina kiehtoneet minua. Vatulointia ja päätöksentekemättömyyttä ja aikataulujen venymistä en itse siedä. 

Kekkonen on presidenteistä edelleenkin se "minun presidenttini".Tämä viikko näyttää, ottaako Niinistö lisää onnistuneita harppauksia. Ja nyt lähitulevaisuudessa, kun presidentinvaalit ovat tulossa, sinisin ajatuksin haaveilen kuinka mukavaa olisi olla Kekkosen Presidentti!

Julkaistu 26.07.2017 16:07