Maanantaiaamun lehdenlukuhetkiä

 

Arkiaamuina nappaan ovimatoltani Standard-nimisen päivälehden, jossa on maanantaisin nelisivuinen englanninkielinen liite, The New York Times International Weekly. Se on jonkinlainen yleiskatsaus menneen viikon maailman tapahtumista ja kiinnostavista teemoista.

Viikko sitten (12.2.2018) huomioni kiintyi liitteen pääkirjoitukseen, se alkoi sanoilla Suomen presidentti Sauli Niinistö… Aha, vauvauutiset ovat kiirineet maailmalle, ajattelin.
Jutun otsikko vain oli merkillinen: Kiveen kirjoitettu – ja kakkua.
Aloin lukea juttua ja totesin heti, ettei sillä ollut Niinistön vauvan kanssa mitään tekemistä, teemana oli pikemminkin hänen koiransa. Juttu nimittäin väitti, ettei varsinainen vaalivoittaja ollutkaan Niinistö vaan hänen koiransa Lennu ja kertoi väitteensä tueksi, että Niinistön twiittaukset keräävät yleensä muutaman tusina kommenttia, kun taas Lennun kuva jaetaan 50 000 kertaa ja se saa jopa 150 000 tykkäystä.

Jatkossa saan tietää, että Cafe Esplanadin 87-vuotias omistaja Gunvor Backman leipoi vaalien alla Lennulle kakun. Kakkua ei kuitenkaan myyty ennen kuin vaali oli ratkennut, koska kahvilanpitäjä ei omien sanojensa mukaan halunnut manipuloida vaalitulosta. Vaalien jälkeen asiakkaat saivat ostaa siitä paloja, yhtä hyvin tavalliset vieraat kuin presidentti Niinistökin, joka kuulemma on kahvilan kanta-asiakas, mutta jota kohdellaan aivan samoin kuin muitakin kahvilassa kävijöitä, kuten rouva Backman ylpeänä selostaa ja lisää:
"Joskus, jos katseemme kohtaavat, nyökkään hänelle vaivihkaa, siinä kaikki.“

Entä Lennu, saiko se maistaa nimikkokakkuaan?
"En päästä koiria kahvilaani“, vastaa rouva Backman yks´kantaan.

Mutta mistä jutun merkillinen otsikko?
Kirjoittaja käyttää rouva Backmanin asiallista asennetta koiria kohtaan vähän kömpelönä aasinsiltana kertoakseen, että ihmiskunta on rakastanut eläimiä kautta aikojen ja ikuistanut lemmikkiensä kuvia kallioihin niinkin varhain kuin 9000 vuotta sitten. Saudi Arabian erämaista on löydetty 1400 kivistä  kuvataulua ja niitten kuvia on tutkittu. Toisinaan niissä esitetään julmiakin kohtauksia, kuten koira jahtaamassa leijonaa tai leopardia tai jotain muuta villieläintä. Mutta ilmeistä on, että juuri koirat ovat olleet tärkeitä muinoin eläneille ihmisille, toteaa kirjoittaja.

Ja jottei hän suosisi yksipuolisesti vain koiria, hän kertoo lopuksi New Yorkissa järjestettävistä Kissa-filmifestivaaleista ja erityisesti filmistä nimeltä „Scaredy, the Cat“. Se kuvaa New Yorkin Riverside-puistossa asustelevaa kissaa, joka antaa rottienkin syödä ruokakupistaan.

Ei sanaakaan presidentin tuoreesta vauvasta, mikä helpotus!

Julkaistu 23.02.2018 13:57