Jälkiä hangella ja muita jälkikaikuja

Härkäviikkojen suurta antia ovat sydäntalven vitivalkoinen lumi ja monimuotoiset luonnon jäljet ja jopa äänetkin. Olen lapsuudestani saakka ollut innokas eläinten ja lintujen seurailija läpi vuoden. En kuitenkaan ole  varsinainen bongari, joten luontotulkintani perustuu opittuun ja perittyyn arkiseen tietotaitoon.

Mökkini lähistöllä suoritettiin syksyllä isohkoja avohakkuita, ja heti luontomuutos on näkynyt mm. vähentyneinä jäniksien/rusakkojen jälkinä ympäristössäni. Toki nyt talven kunnolla tultua, yöllisten jälkien määrä on alkanut nousta hurjasti. Aamuisin kun tallustelen mutkan postilaatikollani, panen merkille uuden pitkäjalan loikkimisjäljen, jota seuraa vierellä repolaisen siro, suora askelvana.

Ruokin pikkulintuja ja oravia, ja niiden jälkiä on pihapiirini ihan väärällään. Lintulaudoillani käy näiden lisäksi närhi, harakka ja tikkoja. Käpytikan kevätrummutus on hauskaa kuunneltavaa ja katseltavaa lehdenhakureissullani. Samoin ensimmäiset talitinttien kevätlaulut, titityy titityy, lämmittävät sydäntä keuhkoja kirvelevässä pakkashöyryssä.
Ajellessani hiihtolatuja Kekkoselta Keljoon ja Ohrionselälle ja aina Juurikkalahden perukoille, panen merkille muidenkin eläinten jälkiä. Kauriit käyvät mielellään rantapusikoissa ruokailemassa ja hakemassa helpompaa kulkua matalammassa lumessa. Satunnaisesti näkyy hirvenjälkiä ja isompien lintujen siiveniskuja hangella.

Suuri nautinto on nähdä latuhöylän tekemä upea vana kelkkani perässä. Joskus vastaan osuu jokunen pariskunta, joka tarpoo viikko aiemmin ajamaani tuiskun täyttämää latupohjaa pitkin minua vastaan. On ilo tarjota heille koskematon tuore, luistava hiihtolatu!

Otsikossa lupaamistani jälkikaiuista on lähdettävä liikkeelle politiikalla. Amerikan suurongelma, kouluampumiset, on saanut presidentti Trumpin kekseliääksi ratkaisemaan pulman. Aseistetaan opettajat ja koulujen henkilöstö! Hurjaa ajattelua, mutta on muistettava, että merkittävä vaalirahoitus tuli hänelle Amerikan käsiaseteollisuudelta, ja Trump ei voi olla palkitsematta heitä. Myös muurirahoituksen hankinta Meksikon rajalle on presidentin prioriteettilistalla yhä.

Kotinurkillamme pressanvaalit menivät odotetusti. Saksa saanee hallituksensa ja Putin Venäjällä valitaan varmasti uudelleen. Mikä sitten muuttuu? Ainakin uutisotsikot ja lööpit. Patrian Uganda-sekoilu on täyttänyt pääuutiset jo parin viikon ajan. Itse alalla merkittävän osan urastani tehneenä en voi kuin ihmetellä, miksi ko. kolkkaa varten risuakaan pannaan ristiin, koska vientilupaa ei varmasti valtiovallaltamme heruisi! 

Kotimaassa on ilahduttavaa työllisyyden parantuminen. Syitä ja ansioita on monia, eikä yhtä kissanhäntää pidä nostaa. Isoin ansio kuuluu yleismaailmalliselle noususuhdanteelle, mutta toki kiky- ja aktiivimalliratkaisut osaltaan edesauttavat positiivista kehitystä.

Ruovedellä eräs positiivinen jälkikaiku on aktiivinen uusien asukkaiden haaliminen. Nostan hattua bussilla kuskaamisesta katsastamaan asuinmahdollisuuksia ja tontteja potentiaalisille uusille perheille. 

Haluaisin lisää ympärivuotisia valoja myös tänne Kekkoselle ja Ohrionselän rannoille. Kunnan olisi hyvä julkaista 'aapinen' nettisivuillaan ja Ruovesi- lehdessä mummojen ja vaarien luhistuvien rantapaikkojen muuttamiseksi nuoremman sukupolven haaveasunnoiksi, omakoritaloiksi järven rannalla. Luulenpa, että suuri yleisö ei tiedä tästä mahdollisuudesta tarpeeksi, vaikka tällainen rakentaminen on nyttemmin mahdollistettu.

Julkaistu 23.02.2018 14:17