Monologi Kekkosella

Tämän ajan muoti-ilmiö on rock-festivaalien ohella erilaiset puhefoorumit. Näistä tunnetuimpia ovat Naantalin Kultarantakeskustelut ja SuomiAreena Porissa. Juuri päättyneen Kultarantafoorumin innoittamana päätin järjestää oman tapahtuman, Monologi Kekkosella. Eli kirjoittelen tähän, mitä sylki suuhun tuo...

Nobelin ympärillä on sekoiltu niin vahvasti, että alan kannattaa jaettua rauhanpalkintoa Donald Trumpille ja Kim Jong-unille. Toki Venäjän putipuhdas presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jingpin voisivat närkästyä jäätyään nuolemaan näppejään. Samoin Turkin itsevaltias Recep Tayyip Erdog^an varmasti pahoittaisi moisesta oharista mielensä.

Onneksi meillä on kiltti Pikku-Aaron isä, Sauli, jolla ei ole mitään pahaa mielessään. Mitä nyt haaveileekin EU:n puolustusliitosta. Joku suurimmista sanomalehdistämme taisikin kirjoittaa, miten vaarimaton Saulimme on verrattuna kahteen edeltäjäänsä. Minulle ei kylläkään edeltäjiensä tempauksista mitään ole jäänyt mieleeni.

Puoluepolitiikka polkee paikallaan soten, maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden kanssa. Toki Antti Rinne on solminut jo piikkarinsa tulevia eduskuntavaaleja varten. Ja saihan Hakkaraisen Teuvo pussailutuomion - lieneekö ilmoittautunut jo Visuveden Pusujuhliin, josko moiset vielä on. Varmaan pussailisi sen 45 päivää mielellään sakkojen edestä.

Jääkiekon MM-kisat on juuri unohdettu. Sveitsihän olisi voittanut ilman muuta, mutta kun vastaansa saivat Ruotsin hannuhanhet, niin olihan selvää miten käy. Nyt käy kuumana jalkapallon spekulointi. Sisareni leski on henkeen ja vereen jalkapalloihminen (Everton) ja tekstiviestein kiusaamme toisiamme peli peliltä. Nytkin Venäjä löi Egyptin ja ennen peliä hän oli satavarma, että Egypti voittaa Mohamed "Faarao" Salahin johdolla. Hän on luonnollisesti Englannin kannattaja ja minä Brasilian.

Kalastuksesta on pakko mainita jotakin, kun uhraan sille päivittäin verkkokeikan. Hyvin on tuoretta kalaa ollut syötävänä - keväällä siikaa ja ahvenia ja nyttemmin kuhaa. Kohta päästäneen muikunpyyntiin, kaikki kun tänä kesänä on pari viikkoa normaalia aikaisemmassa. Pientä mansikkamaata ja kasvimaaplänttiä myös viljelen. Tosin kasvimaan panin kokonaan perunalle, kun viime kesänä jänis kävi etuajassa korjaamassa herne- ja salaattisatoni.

Ilmoja on todellakin piisannut ja nyt tuntuu hyvältä sadekuurot ja helteen loppuminen. Toki jokailtainen kukkien ja mansikkamaan kastelu ovat olleet mieluista puuhaa. Hyttysiä täällä Kekkosella on ollut enemmän kuin koskaan muistini aikana, vaikka olen mökkeillyt täällä jo vuodesta 1994 lähtien. Tosin silloin oli heinäsirkkoja paljon enemmän  ravistelee korviaan).

Maailmaa kiusaavat kauppasodan uhka, ilmastomuutos ja kasaantuva pakolaishaaste. Täällä Kekkosella ne tuntuvat varsin etäisiltä, eivätkä suuremmin häiritse yöunia. Se mikä harmittaa Suomessa ihmisten puolesta, on ylivelkaantuminen. Taloyhtiölainat lienevät pahimmasta päästä. Myös kuntatalouksissa eletään yli varojen, Tampere muiden mukana etunenässä. Ruovedellä talous on osattu hoitaa hyvin, joskin sote-puolella jotenkin onnistutaan menemään ojasta allikkoon. Taitaa olla viisasta kuten Nokiakin päätti, oma on aina oma, kolhoosi ei ole kenenkään.

Toivotan lukijoille ihanaa loma-aikaa. Kynäni teroittelen sitten elokuun puolella uudestaan.

Julkaistu 20.06.2018 17:40