Mitä tein kesällä?

Kun koulu alkaa syksyllä, ope kysyy mitä olette tehneet kesän aikana. Päätin itsekin kirjoittaa mitä tein kesällä. Ihan vain sen takia, etten soimaisi itseäni niistä tekemättömistä töistä.

Eikös niin, että kesien varalle on perinteisesti kasattu kovat odotukset ja ennen kaikkea työleirimäinen todo-lista. Se on ehkä jotain suomalaista. Perinteisesti kelit suosivat kesäisin mökkitöitä ja matonpesua. Minunkin piti pestä matot. Vein matot mummolaan, ne peseytyivät siellä.

Polttopuupölkyt odottavat edelleen halkojaa. Sen sijaan autoin lapsia rakentamaan puulaatikot aarteille. Ne ovat vasta puoliksi maalissa, mutta ostin sentään maalin jo.

Mehut ovat keittämättä, mutta tein omatekoista ketsuppia ja söin purilaisia. Kotiketsuppi maustoi myös mainiosti bratwurstikeiton. Vadelmat ehtivät kuivua pensaisiin. Sain jokusen jemmattua pakkaseen. Mustikatkaan eivät itsekseen kulkeutuneet pakkaseen mutta muutaman piirakallisen pyydystin.

Keväällä en jaksanut tehdä kasvimaatöitä. Mutta kylvin kaikki siemenet luovasti sekaisin heinäkuussa. Myös esikasvatettavat. Luin kasvatusohjeet vasta lopuksi. Perunat ehtivät itää jääkaapissa kesäreissun aikana. Istutin nekin, silloin heinäkuussa.

En lukenut bisneskirjoja mutta luin taidehistoriaa. Taidenäyttelyyn vein taulut ja tein teoslistan. Pyysin puolisoani hakemaan limpparit avajaisiin, koska itse unohdin samoin kuin vieraskirjan. En myöskään ollut kotona, kun taulut piti hakea pois. Taas mummolan väki paikkasi.

Opettelin pyöräilemään alamäkeen. Seitsemänvuotias neuvoi ja opasti.
  -Tuu äiti mun perässä, tässä on droppi. Harjoittelin myös pyörän hallintaa ja ajamista yhdellä renkaalla. Tein lasten kanssa pienen hyppyrin takapihalle. Kasvihuone sen sijaan on edelleen paketissa.

Kirjoitin vimmatusti mutta puoltakaan ei voi julkaista. Värityskirjan tiedoston olen jo avannut tietokoneelle. Se piti saada valmiiksi ja painoon. Kynätkin kaivettu kaapista esille. Tyhjensin kokonaisen huoneen ja uudelleen sijoitin huonekalut, sen kaapinkin. Uusi sänkykin alkoi kasautua koko perheen voimin.

Sekakuorossa olin puuna ja keijuna. Kilisin myös noitaympyrässä ja lauloin laiturilla. Mutta siivosin vain, jos oli pakko. Uin järvessä, meressä ja joessa. Sain elämäni ensimmäisen kesäflunssan, juuri kun olin apteekissa arvellut olevan turhaa ennakointia heinäkuussa tarjoilla flunssalääkeitä.

Kun listaa mitä on tehnyt huomaa, että onkin tehnyt yhtä sun toista. Lohduttaudun sillä, että ehkä kesät ovat ehkä sitä varten, että voi unohtaa hetkeksi ne todo-listat ja vain ajautua tekemään asioita. Sekin on tärkeää ja auttaa jaksamaan sekä tuo vaihtelua. Nyt alkaa kesä olla takana ja ihana syksy edessä. Helteiden jälkeen on mukava nauttia viileistä aamuista ja jaksaa jälleen ryhtyä tekemään niitä tekemättömiäkin töitä.

Julkaistu 16.08.2018 11:21