Koululaisia monessa polvessa

Ruovesi-lehdessä oli hauska pieni juttu esikoisestani, joka aloitti ensimmäisen luokan elokuussa. Nuoren herran haastattelu suoritettiin mummulassa ja totta kai mummu ja pappa esiintyivät tarinassa myös.

Viikko lehden ilmestymisen jälkeen postissa tuli kirjekuori. Kuoren päällä oli huolellisella vanhan ajan kaunokirjoituksella esikoiseni nimi ja kylän nimi postinumeroineen. Ei siis sen tarkempaa osoitetta. Perille tuli hienosti, mikä on jälleen jotenkin niin mainio osoitus pikkukylien positiivisista puolista.

Esikoiseni avasi kuoren ja tarkasteli sisältä löytyvää korttia. Hän ojensi kortin ja tuumasi
– Lue äiti. Käsiala oli edelleen vietävän huolellista kansakoulun opettajan kaunokirjoitusta.

Luin mielessäni kortin nopsaan läpi ja taisinpa lukaista toisenkin kerran. Hymyssä suin luin kortin pojalleni. Viesti oli entiseltä omalta opettajaltani ja puolisoni ja veljieni opettajalta. Vanha opettajatar oli kaiketi lukenut paikallislehdestä ekaluokkalaisesta.

Terävä kansankynttilä oli yhdistänyt mummut ja papat, pojat, äidit, isät ja muistipa vielä veljetkin. Itse asiassa lapseni on jo kolmannessa sukupolvessa Visuveden koulun oppilaita. Oli jännän koskettavaa saada käsin kirjoitettu viesti vanhalta opettajalta. Arki heilahti hetkeksi syrjään ja sain otteen pidemmästä jatkumosta, jonka osana sitä täällä tallustelee.

Käsi pystyyn kaikki, jotka voivat sanoa samaa, että ollaan peuhattu useammassa polvessa samoilla koulun pihoilla ja availtu samoja luokan ovia? Itse asiassa juttelin sattumalta koulumuistoista ja opettajiemme terävistä muisteista dinnerillä, kuten isoilla kylillä sanotaan, tässä syksyllä. Kyllä meitä useamman sukupolven koululaisia löytyy jokunen.

Koulun tarkoitus ei tietenkään ole luoda vain historiallisia jatkumoita vaan tarjota oppilaille ajan tasaisia tietoja ja taitoja. Epätasa-arvo puhututtaa välillä, kun puhutaan koulumaailmasta. Koen kuitenkin vahvasti vanhempaintapaamisenkin jälkeen, että kyllä punnukset ovat kyläkoulun kannalla.

Tämänkin päivän kansankynttilät ovat tehtäviensä tasalla täällä perillä. Ohjelmoinnin alkeisiin päästään käsiksi ja pienissä ryhmissä, herkimmätkin talttahampaat saavat etsiä rauhassa omia vahvuuksiaan.

Julkaistu 12.09.2018 10:36