Vaalipöhinääkö?

Pöhinä on yleishyödytöntä pyöriskelyä, oleilua, hengailua, touhuilua ilman erityistä päämäärää.

Vaali tai vaalit on toimitus, jossa äänestäjät valitsevat ehdokkaiden joukosta yhden tai useampia henkilöitä toimimaan vallankäyttäjinä merkittävissä luottamustehtävissä.
 Vaalibuumi alkaa nostaa päätään. Monissa maailmankolkissa jonkintasoiset vaalit järjestetään vuoden sisällä. Konkaripoliitikot Suomessa kieltävät julkisuudessa vaalipöhinän olemassaolon. Kaikesta kuitenkin paistaa läpi suorasukainen poliitikointi ja pohjatyö seuraavan kansanedustajakauden varmistamiseksi. 
Hyvä esimerkki vaalipöhinäksi kääntymisestä on hallituspuolueiden ajama lakiesitys pienien työpaikkojen irtisanomissuojan heikentämisestä. Vastustus on jo nyt saavuttanut hurjat mittasuhteet. "Sataa Rinteen ja Vasemmiston laariin", sanotaan. 
 
 Ruotsissa ajauduttiin mielenkiintoiseen asetelmaan parlamenttivaaleissa. Valta-asetelmat muuttuivat, ja diskuteeraamisen lisäksi tarvitaan paljon kaikenlaista pöhinää, että hallitus saadaan kasaan ja vieläpä toimivaksi...
Donald Trump Yhdysvalloissa jatkaa lonely rider -ratsastustaan. Hän käyttää vaalipöhinässään oivallisesti ja häikäilemättömästi hyväkseen korkeasuhdanteen tuomaa hyvää jenkkiläistä taloustilannetta, jonka hän propagadassaan kirjaa kokonaan omaksi aikaansaannoksekseen. Tämänhetkisen hyvinvoinnin ansiosta lakaistaan kaikki skandaalit ja historian rötökset maton alle. Sankari on kuin kissa, joka aina putoaa jaloilleen.
 
 Euroopan ja Suomenkin vaalipöhinää vauhdittavat ääri-ilmiöiden esiinnostot - ovatpa ne ilmaston muutokseen tai maahamuuttoon liittyviä. Laura Huhtasaari on tehnyt itsestään ilmiön estradille ja  lööppeihin jopa koululaisten sananvapautta arvostelemalla ja omilla tulkinnoillaan. Hän kaiketi systemaattiisesti taktikoi, että kun nimi on jatkuvasti esillä, seuraava kansanedustajakausi varmistuu. Noh, Laurahan onkin kopiotieteen maisteri Jyväskylän akatemiasta.
 
Meitä ruovetisiä ja kekkoslaisia koskettavat seuraavaksi kirkollisvaalit marraskuussa, joskaan nekään tuskin aiheuttavat mitään vaalipöhinää äänestysprosetin jäädessä korkeintaan 15 nurkille.
Eduskunta- ja maakuntavaaleihin meiltä olisi hyvä löytyä ehdokkaiksi muutama oman kylän kovan luokan kasvo vastavoimaksi taajamien ylivallalle.
Julkaistu 04.10.2018 17:55