Lukiomme tulevaisuus

Ruovedellä, niin kuin monissa muissa pienissä kunnissa, pohditaan parhaillaan lukiokoulutuksen järjestämistä tulevaisuudessa. Alkaa olla selvää, ettei lukiomme voi jatkaa enää kovin kauaa tällaisenaan.

Ratkaisuksi on esitetty muunmuassa yhteistyötä muiden lähialueen lukioiden kanssa, sillä lukiosta ei haluta luopua kokonaan. Epävarma tilanne on ikävä kaikille: opettajille, vanhemmille ja meille opiskelijoille.

Ruovedelle lukio on erittäin tärkeä, ja myös me opiskelijat olemme tahollamme pohtineet sen tulevaisuutta, vaikka asia ei enää kauaa meitä suoranaisesti kosketakaan. Lukiokoulutuksen loppumisella olisi kuitenkin suuri vaikutus koko kylän palveluihin ja moneen muuhun asiaan kunnassamme. Esimerkiksi ratsastuslukiolaiset ovat miettineet ratsutallimme kohtaloa, sillä ainakaan nykyisellään se tuskin voisi jatkaa toimintaansa, jos ratsastuspainotteisuus uudistusten myötä poistuu. Päättäjiltä on kyllä tullut sellaista viestiä, että ratsastuspainotteisuus säilyy, mutta mikäänhän ei koskaan ole varmaa.

Lukion tulevaisuutta ajatellessani tulee väkisinkin mieleen, että tämän epävarmuuden on pakko vaikuttaa jollain tavalla myös tuleviin opiskelijamääriin; kukapa haluaisi hakea lukioon, joka saatetaan lopettaa lähivuosina? Varmasti ainakin kauempaa tulevien ratsastajien intoa muuttaa Ruovedelle laskee löysässä hirressä riippuva lukio. Tästä syystä olisi tärkeää saada aikaan jonkinlaien päätös lukion tulevaisuudesta, oli se sitten yhteistyö muiden kanssa tai jotain muuta.

Tässä talouden tilanteessa jostain on tietenkin säästettävä. Myös kyläkoulujen lakkauttamisesta säästötoimenpiteenä keskustellaan, ja ratkaisuja verrataan usein keskenään. Vaikka en sen enempää haluaisi ottaa kantaa kyläkouluasiaan, haluan kuitenkin huomauttaa, että lukion lakkauttaminen olisi todennäköisesti kunnallemme monin kerroin haitallisempaa: lukion loppumisen myötä myös sen kanssa tiiviissä yhteistyössä oleva yläkoulu olisi vaikeuksissa, ja ylipäätään lukiokoulutuksen loppumisella olisi todennäköisesti laajemmat negatiiviset vaikutukset. Kyläkouluasia on aina tunteita herättävä, mutta tunteiden sijaan nyt pitää käyttää järkeä. 

Minulle, lukion viimeisen vuoden opiskelijalle lukion tulevaisuus ei ole enää pian ajankohtainen asia, mutta tärkeä se silti on. Varmasti kaikki me lukiolaiset toivomme, että lukiomme selviäisi ainakin jossain muodossa myös näiden huonojen aikojen läpi, ja voisimme vielä kymmenenkin vuoden kuluttua tulla vierailemaan vanhassa koulussamme, ehkäpä vielä tapaamaan vanhoja opettajiamme.

Kirjoittaja on Ruoveden Yhteiskoulun lukion abiturientti

Julkaistu 19.11.2014 16:15