Mökki ei ole kaikille vain kesämökki

Monet mieltävät mökin, mökkiläisten ja kesän kuuluvan yhteen. Niin se onkin, mutta kasvavalle joukolle mökkiläisiä, mökki on vapaa-ajanasunto. Siellä käydään ympäri vuoden tai ainakin kolmena vuodenaikana.

Ympärivuotiseen käyttöön sopivia mökkejä koko Ruoveden runsaasta 2500 mökistä on noin 1100 (44 %), joten varsin monella on mahdollisuus mökkeilyyn vuodenajasta riippumatta.

Tämän vuoden alussa tehdyn mökkiläistutkimuksen mukaan keskimääräinen mökkiläinen käyttää vapaa-ajanasuntoaan marraskuusta maaliskuuhun noin 1,5–2 päivää. Suuri osa mökkiläisistä ei käy tänä aikana mökeillään olleenkaan (53 %), mutta n jotka käyvät (47 %), ovat siellä esimerkiksi marraskuussa keskimäärin 3,2 päivää. Mökkiläisten joukossa on kuitenkin suuri joukko niitäkin, jotka viettävät yli mökillään yli kymmenen päivää marraskuussa.

Mitä mökillä sitten näin kaamosaikana tehdään? Useimmat tutkimuksessa ilmoitetut toiminnot nimittäin liittyvät kesäaikaan. Näin ollen talvisaikaan saunotaan, mutta ei uida, oleillaan, luetaan ja levätään. Ollaan rauhassa. Ei hullumpaa sekään.

BlogiKullakaavio

Mökillä käydään eniten kesäaikaan. (kaavio).

Kirjoittaja on Ruoveden Mökkiläisneuvoston puheenjohtaja

Julkaistu 19.11.2014 16:26