Lisää tilaa ja aikaa nuorille

Viime aikoina on Ruoveden yhteiskoululla noussut esille koululaisten häiritsevä hengailu koulun käytävillä iltapäivisin ja iltaisin varsinaisen kouluajan jälkeen. Koulun tiloja on sotkettu sekä soittotunteja ja muuta koululla tapahtuvaa harrastustoimintaa häiritty. Tämä on mielestäni hyvin ikävä uutinen, jonka pitäisi hieman herättää ajattelemaan niin nuoret, heidän vanhempansa kuin kunnan kuntamme päättäjät.

Nuorille on järjestetty kunnan puolesta upeat tilat keskustan kivikoulun yläkerrassa, mutta valitettavasti tilat eivät ole riittävän usein auki tai nuoret tarvitsisivat lisää muuta ohjelmaa tylsiin arki-iltoihinsa. Mielestäni nuorille olisi hyvä järjestää kunnan puolesta jonkinlaista iltapäivätoimintaa, jotta ikävä koululla oleskelu jäisi väliin ja samalla vältyttäisiin suuremmilta moitteilta ja vahingoilta.  Nuorilta puuttuu paikka, jossa he voivat viettää yhdessä vapaa-aikaa sisätiloissa kylän keskustassa:
   Jotkut nuoret jäävät odottamaan vanhempiensa kyytiä koululle pariksi tunniksi iltapäivän harrastuksien jälkeen, sillä heillä ei ole muuta paikkaa minne mennä kirjaston sulkeuduttua seitsemältä. Tekemisen puutteen vuoksi saattaa joku päätyä sotkemaan ja tekemään ilkivaltaa. Tällainen toiminta ei tietenkään ole hyväksyttävää, vaan tilalle olisi nopeasti keksittävä jotain muuta, viisaampaa tekemistä.

On ollut ikävä huomata, kuinka nuorisotoiminta on viime vuosien aikana vähentynyt Ruovedellä, eikä täällä enää järjestetä entiseen malliin diskoja tai konsertteja paikallisille nuorille.  Miksi ei? Ne ovat aina kuitenkin olleet tärkeitä ja hauskoja tapahtumia, jotka ovat piristäneet mukavasti nuorten elämää rankan koulunkäynnin keskellä. Olisi siis mahtavaa saada edes osa tapahtumista takaisin kuvioihin. Myös Urheilutalon elokuva-mahdollisuuden kohtalo harmittaa. Olisi hieno päästä edes kerran kuussa katsomaan elokuvaa, siitäkin nuoret saisivat pientä iltapuuhaa ja viihtyisivät varmasti.

Olisi mahtavaa, jos nuoret saisivat Ruovedellä äänensä paremmin kuuluviin ja lisää toimintaa kehiteltäisiin tylsien iltojen iloksi. Varsinkin näin pimeään aikaan erilaiset kerhot ja peli-illat voisivat piristää arkea ja kerätä nuoria mukaan toimintaan runsaastikin. Tämä vaatii vanhempien aikaa nuorille. Onko sitä?

Nuorilla itsellään on varmasti paljon hyviä ehdotuksia ja toiveita, mitä he haluaisivat tehdä ja harrastaa. Tässä vaiheessa ei voi muuta kuin heittää pallon kuntamme päättäjille, joilla todella olisi mahdollisuus vaikuttaa nuorten puuhasteluihin. Toivomme siis lisää virikkeitä, tekemistä ja hauskaa yhdessäoloa – koulurakennuksen ulkopuolella!

Kirjoittaja on Ruoveden yhteiskoulun lukion oppilaskunnan puheenjohtaja.

Julkaistu 17.12.2014 16:36