Lukiolla kasvattava vaikutus?

Monesti olen itse miettinyt, että kuinka suuresti peruskoulun jälkeen valittu opiskelupaikka vaikuttaa omaan elämään.  Asiat voisivat olla  toisin, jos valintani olisi ollut päätyä peruskoulun jälkeen ammattikouluun.

Lukio on monella tavalla itselleni tärkeä ja kasvattava paikka. Ennen peruskoulun loppumista tiesin jo, että lukio on oikea paikka minulle.  Minulle oli tullut käsitys lukiosta rentona paikkana, jossa mitään ei tarvitsisi ottaa niin vakavasti. Olin kuitenkin väärässä, mutta olen silti iloinen siitä että näin ei kuitenkaan ollut.

Omaan lukioomme pääsee melkein kuka vain halukas, mutta pelkkä ajatus siitä että tulee pärjäämään ei kuitenkaan riitä. Lukio testaa joka kurssin aikana opiskelijoita niin erilaisilla tehtävillä kuin sillä  ''pahimmalla'' tavalla, koeviikolla.  Lukio ei siis ole niin helppoa, miltä se ehkä voisi kuulostaa. 

Lukiossa tasot ovat korkeammat kuin esimerkiksi peruskoulussa, ja siksi osat arvosanat voivat tippua peruskoulun arvosanoista alemmas. Tämä ei liene tuskin yllättävää, sillä lukiossa on aika ottaa ohjat omiin käsiin. Lukiossa täytyy opiskella ja työnskennellä hyvien arvosanojen eteen. Esimerkiksi koeviikoilla ei tule pärjäämään, jos kirjoja ei edes avaa. Monelle opiskelijalle tämä voi olla vaikeakin ongelma, sillä peruskouluun verrattuna koko kurssin kirja pitää osata, ei vain satunnaisia kappaleita.

Lukion on sanottu olevan vaihtoehto myös sille, jos ei tiedä millaiselle alalle vanhempana haluaa.  Lukiossa ei voi kuitenkaan miettiä kaikkea kolmea vuotta miksi haluaisi isona. On tärkeää tietää viimmeistään toisena lukiovuotena millä suunnalla on jotta voi valita oikeat kurssit.

Itse pidän lukiota lähinnä paikkana, joka valmistaa opiskelijoita tuleviin haasteisiin. Lukion suorittamistahan tarvitaan yleensä esimerkiksi yliopistoihin sekä ammattikorkeakouluihin. Lukio on myös hyvä käydä jos suuntaa korkea-asteiselle opinnoille.

Lukiossa olen oppinut, että kovalla työllä ja ahertamisella pärjää erittäin hyvin.  Vaikka joskus tuntuisikin että mikään ei onnistu, ei silti kannata vaipua epätoivoiseksi.  Aina on hyvä, että ottaa ''itseään niskoista kiinni'' ja yrittää parhaansa. 

Lukio on tullut minulle hyvin tärkeäksi ja kasvattanut minua suuresti, enkä mistään hinnasta vaihtaisi muualle opiskelemaan. Lukio on nuoruuden kultaista aikaa, josta tulee nauttia niin onnistumisten kuin epäonnistumisten kanssa.

Kirjoittaja on lukion 2. vuosikurssin oppilas ja lukion oppilaskunnan hallituksen jäsen.

Julkaistu 22.01.2015 14:34