Lukiossa pärjää töitä tekemällä ja hyvällä asenteella

Aloitin syksyllä lukion Ruovedellä tutussa koulussa, joten muutos ei ollut hirveän suuri peruskouluun verrattuna. Suurin osa opettajista ja muista lukiolaisista on tuttuja jo yläasteelta, mutta muuten lukio-opiskelu eroaa kyllä jonkin verran peruskoulusta.

Peruskouluun verrattuna suurin muutos on mielestäni ollut koeviikot, joita lukiossa on jokaisen jakson lopussa.

Koeviikot ovat opiskelijoille melko raskaita, mutta toisaalta on helpottavaa, kun kokeita ei ole joka viikko. Yläasteella kokeita oli silloin kun opettajat päätivät niitä pitää, ja käytännössä se tarkoitti että piti samaan aikaan tehdä läksyjä sekä lukea kokeisiin. Lukiossa koeviikolla ei tule kotitehtäviä, jonka ansiosta lukiolaiset voivat keskittyä pelkästään tuleviin kurssikokeisiinsa.

Koeviikolla mitataan, oletko jaksanut opiskella ahkerasti koko jakson ajan, sillä edellisiltana ei ehdi millään opiskella koko kirjaa kurssikoetta varten. Myös koeviikot vaativat päättäväisyyttä ja sitkeyttä, jolloin kaikki ylimääräiset houkutukset on suljettava pois ajatuksista. Viikon puserruksen jälkeen olo saattaa olla kuin kaikkensa antaneella, mutta löysäilyyn ei silti ole varaa, sillä uusi jakso alkaa jo heti viimeistä kurssikoetta seuraavana päivänä täydellä vauhdilla.

Lukion vaativuustaso on huomattavasti korkeampi kuin yläasteella, mutta töitä tekemällä ja hyvällä asenteella pärjää. Kavereiden merkitys korostuu opiskelussa, sillä heidän kanssaan jaetaan onnistumiset ja epäonnistumiset, mutta myös pähkäillään kotitehtäviä, autetaan ja kannustetaan toinen toisiamme.

Jos peruskoulussa ei ollut vielä varmaa mitä haluaisi tehdä isona, olisi lukiossa jo tiedettävä. Hetiensimmäisen jakson jälkeen on valittava joitakin aineita, mitä aikoo lukea lukiossa. Ainevalintoihin

vaikuttaa, mihin aikoo lukion jälkeen hakea opiskelemaan. Ainevalinnat tekevät lukio-opiskelusta erilaista kuin yläasteella. Lukiolaisella saattaa olla viisi eri oppituntia päivässä, kun taas luokkatoverilla onkin vain kolme. Ryhmämme ei siis ole aina sama jokaisella oppitunnilla, vaan ryhmän kokoonpano vaihtelee joidenkin aineiden kohdalla.

Nyt on lukuvuosi jo reippaasti yli puolenvälin ja lukion arkea keventävät tulevat penkkarit javanhojentanssit. Myös tuleva hiihtoloma on pian edessä ja antaa meille lukiolaisille pienen hengähdystauon opiskelusta.

Kirjoittaja on Ruoveden yhteiskoulun lukion ensimmäisen vuoden opiskelija ja lukion oppilaskunnan hallituksen jäsen

Julkaistu 12.02.2015 16:24