Onko mökkeily menossa muodista?

”Nykypäivän kaksi–kolmikymppiset kokevat kiinteistöomaisuuden rasitteeksi. Heidän arvomaailmaansa ei kuulu omistaminen. He haluavat kyllä rahaa, mutta kuluttavat sen matkusteluun ja erilaisiin elämyksiin. He haluavat vapautta”, totesi suuren pankin aluejohtaja Maaseudun Tulevaisuudessa.
Myös kiinteistövälittäjät kertovat, etteivät perinteiset mökit kiinnosta nuorempia ikäluokkia. Niitä ei nuorilla juuri olekaan: viimevuotisessa Ruoveden mökkiläisiä koskevassa tutkimuksessa ilmeni, että mökin omistajista vain kahdeksan prosenttia oli alle 45-vuotiaita.

Tehdyissä kyselyissä on löydetty monia syitä nuorten vähäiseen kiinnostukseen mökeistä. Nykyisin kesäasunnoilta edellytetään enemmän kuin monet perinteiset yksinkertaiset ja usein ahtaat mökit tarjoavat. Odotetaan, että vapaa-ajanasunto tarjoaa samat mukavuudet kuin kaupunkiasunto mukaan lukien nopean internet-yhteyden. Se ei myöskään saisi olla kaukana asuinpaikasta. Nuoret eivät myöskään halua, että mökillä olo muistuttaisi työleiriä. Viime aikoina mökkien ja viikko-osakkeiden rakentaminen matkailu- ja hiihtokeskusten läheisyyteen onkin yleistynyt, koska tarjolla on vaihtelevaa tekemistä ilman mökin hoitovastuuta.

Nuoret ikäluokat ovat kyselyissä ilmoittaneet myös, ettei heillä ole varaa hankkia mökkiä tai edes saada sitä perintönä. Koetaan, että perintövero on vanhemmiltakin perittäessä raskas. Kun tähän lisätään vielä viime vuosina kohonneet kiinteistöverot ja jätehuoltomaksut, lisääntyvät mökkikulut edelleen. Huonontuneiden joukkoliikenneyhteyksien takia mökille pääsy edellyttää melkein aina omaa autoa ja aiheuttaa kuluja, mikä laskee sekin mökkeilyn kiinnostavuutta. Monille nuorille pitkät automatkat ovat myös ympäristökysymys.

Nuoret pitävät oman tontin hankkimista nykyisillä hinnoilla aivan liian kalliina. Kohtuuhintaiset mökkitontit taas ovat niin kaukana, ettei niitä haluta hankkia. Kun ostovoiman ei lähivuosina odoteta juuri kasvavan, ei sekään lisää nuorten kiinnostusta mökkien hankintaan.
Helsingin Sanomien teettämän gallup-tutkimuksen mukaan vain vajaa viidennes nuorista pitää mökkiä parhaana tapana viettää kesälomaa. Mökkeilylle halutaan varata vain viikonloppu tai viikko, jotta aikaa jää muillekin asioille. Näissä tapauksissakin nuoret ovat valmiita vuokraamaan mökin, jolloin välttyvät pääoman sitomiselta suurimman osan vuodesta käyttämättä olevaan rakennukseen.

Jos kyselyjen tulokset säilyvät nuorten vanhentuessa, on suomalaiseen mökkikulttuuriin tulossa muutos. Silloin mökkitonttien ja varsinkin vanhojen mökkien kysyntä laskee ja hinnat putoavat. Uusia mökkejä rakennetaan yhä vähemmän ja puolen miljoonan vapaa-ajan asunnon määrä kasvaa vain hitaasti, jos ollenkaan.
Jos nuoret kuitenkin toimivat kuin vanhempansa, he hankkivat mökkinsä siinä viidenkymmenen vuoden vaiheilla tarpeeksi matkusteltuaan ja asuntovelkansa maksettuaan. Siinä tapauksessa mökeistä tulee yhä paremmin varustettuja vapaa-ajan asuntoja, mutta mökkeily jatkuu.

Kirjoittaja on Ruoveden mökkiläisneuvoston puheenjohtaja

Julkaistu 20.05.2015 11:59