Millaista lukio on?

Miten lukio eroaa yläasteesta? Onko enemmän läksyjä, ovatko opiskelu ja aineet hankalampia? Nämä kysymykset pyörivät päässäni, kun odotin kouluvuoden alkavan. Aloitin siis opiskeluni Ruoveden lukiossa nyt syksyllä 2015. Minua jännitti kovasti, että kuinka selviän lukiosta, edes ensimmäisestä vuodesta. Olen nyt opiskellut lukiossa muutaman viikon ja huomannut että kyllä, lukiossa joutuu tekemään tuloksien ja menestyksen eteen enemmän töitä kuin yläasteella.

Vielä viimevuosina olin aivan varma, että menisin ammattikouluun. Pienempänähän oli täysin selvää, että jatkaisin isäni jalanjälkiä, eli minusta tulisi kaivinkoneenkuljettaja. Olin ajatellut meneväni esimerkiksi Hervantaan puuseppäkouluun tai Mänttä-Vilppulaan rakennuspuolelle. Kun yhteishaku lähestyi, päätöksien teko ei ollutkaan enää niin helppoa, kuin olin sen ajatellut olevan. Jos olisin mennyt muualle kouluun, olisin mahdollisesti joutunut muuttamaan asumaan muualle, en olisi tuntenut ketään tulevasta koulusta ja muutenkin moni asia olisi muuttunut. Päätöksenteon lähestyessä aloin kysellä sisaruksiltani, että minkälaista se lukio oikein on? Onko se yhtä tuskaa niin kuin sen sanotaan olevan?

No, sain vastauksen että kyllähän se välillä pistää hermot kireälle, eikä silloin tällöin jää aikaa muuhun kuin opiskeluun ja tenttaamiseen, mutta näin jälkeenpäin ajatellen se oli loppujen lopuksi ihan mukavaa enkä kadu yhtään, että tuli lukio käytyä. Ajattelin, että mieluummin menisin lukioon, kuin sellaiseen ammattiin josta en välttämättä aikuisena pitäisikään.

Olen nyt lukuvuoden alettua tutustunut muutamiin uusiin opiskelijoihin. Tulin myös valituksi lukion oppilaskunnan hallitukseen, jossa olen luokkani puheenjohtaja. Luokallani on monia entuudestaan tuttuja kavereita, mutta myös monia uusia. Odotan tulevalta lukuvuodelta onnistumisia, hermoja raastavia tehtäviä, pettymyksiä, koeviikon kamaluutta, monenmoisia tunteita sekä hyvää luokkahenkeä.

Julkaistu 03.09.2015 09:17