Pyhäinpäivä ja halloween

Syksy alkaa kääntyä talven puolelle, pakkasen ja huurteen saattelemana. Joten vietämme näiden vuodenaikojen välissä olevia kahta kuoleman juhlaa, halloweenia ja suomalaisille tutunpaa pyhäinpäivää. Mielestäni tämä amerikkalaisilta tullut juhla on vuosi vuodelta sopeutunut suomalaiskulttuuriin. Ainakin se näkyy kauppojen hyllyillä kuin koulumme ruokalan koristelussa sekä menussa.

Monet järjestävät kutsujuhlia haamuyön, kurpitsajuhlan tai miksi sitä ikinä haluaakaan kutsua, kunniaksi. Silti monet eivät pidä halloweenia "oikeana" juhlana. Halloween, lyhennys englanninkielestä "All Hallows' Eve" on suosittu monissa maissa kuten, Meksikossa kuolleiden juhla on todella tärkeä ja se päivä on myös kaikilla vapaapäivä. Siellä juhla on enimmäkseen ilonen ja riehakas. Etelä-Amerikassa halloweenia juhlitaan nimellä "Nouche de Brujas" tarkoittaen noitien yötä, mutta Noitien yötä juhlistettiinkin tällä paikkakunnalla jo aikaisemmin syksyllä.

Yhdysvalloissa lapset keksivät ja tekevät toinen toistaan hauskempia pukuja, ja odottavat innolla "Trick or Treat" (karkki tai kepponen) -iltaa. Aikuisilla on omat bileensä. Kuitenkin Yhdysvaltoihin juhla on tullut eurooppalaisilta, irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana.
Alunperin muinaiset keltit pystyttivät pienen pieniä kokkoja ympäriinsä vainajahenkien suojaksi, "samhain", "talven alkamisen päivänä". Nykyään pienet kokot ovat vaihdettu kurpitsalyhtyihin, joiden kaiverruksesta pidetään myös leikkimielisiä kisoja.

Pyhäinpäivä on ehkä jäänyt hieman taka-alalle, halloweenin tultua muotiin, siksi että tuona päivänä ei olla niin hilpeällä tuulella, syystäkin. Silloin muistetaan ja kunnioitetaan vainajia, eikä vain pelätä niitä tai leikitellä hengillä. Pyhäinpäivä aikaisemmin nimeltään ollut pyhäinmiestenpäivä on oikeastaan ennen ollut kristillisten pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä.

Pyhäinpäivän tunnelma on todennäköisesti synkin ainakin Suomessa pidettävistä juhlista, voi johtua siitä että tuolloin ikävä voi iskeä poisnukkuneisiin läheisiin. En usko että nykyään kokoonnutaan muistamaan kuollutta henkilöä, ehkä siksi pyhäinpäivä on hyvä, jotta muistaisimme henkilöitä, joista joskus niin välitimme.

Kun miettii näitä kahta juhlaa keskenään, on sittenkin hyvä että molemmat ovat olemassa. Molemmissa on puolensa, toinen saa ikävöimään ja kunnioittamaan, kun toisen puolesta iloitaan ja pidetään hauskaa, vaikka sekin keppostelun merkeissä. Erikseen juhlat ovat aika kurjia, oikeastaan halloween olisi vain lapsellinen. Yhdessä pyhäinpäivän ja halloweenin tarkoitus saa miettimään tätä yhtälöä, hyytävän huvittavan halloweenin värittämää surupäivää. Ehkä meidän pitäisi oppia iloitsemaan läheisten vainajien muistolle. Eikä vain jäädä voivottelemaan kuinka kurjasti vainajalle kävi tai kuinka kurjaa ilman häntä on.

Kirjoittaja on lukion oppilaskunnan hallituksen jäsen

Julkaistu 04.11.2015 11:40