Tulevaisuus mietinnässä

Katsoessani kalenteria hämmästyin, kuinka nopeasti joululoman jälkeen vietetään penkkareita ja me lukion kakkoset pääsemme tanssimaan wanhoja. Tämän jälkeen kevään ylioppilaskirjoitukset alkavatkin pian. Abeja ei juuri koulussa näy ja meistä kakkosista tulee koulun vanhimpia. Apua, mihin aika katoaa?

Suurinta osaa luokkalaisistani kirjoitukset eivät vielä koske, mutta silti iskee paniikki kun ajattelee, että vuoden päästä mekin tuskailemme kirjoitusten parissa.
   Oikeastaan lukion ykkösellä piti jo päättää, mitä aineita aikoo lukea ja kirjoittaa.Toisilla päätös oli helppo, kaikille ei ole vieläkään selvinnyt, mikä olisi tärkeintä jatkoa ajatellen. Oma päätökseni kirjoitettavista aineista oli melko helppo, mutta aina välillä olen epäröinyt, olenko sittenkään valinnut oikeita aineita, haluanko juuri tuolle polulle.

Käydessäni opiskelijoiden Studia-messuilla, tajusin kuinka monia eri opiskeluvaihtoehtoja on olemassa. Studia-messuilla oli laajasti esittelijöitä eri yliopistoista, korkeakouluista, kansanopistoista, valmennuskursseilta ja monia muita.
  Messuilta sai todella paljon tietoa eri aloista ja kotiinkin kertyi esittelylehtisiä, hakuoppaita ja muuta materiaalia melkein kolme kassillista. Messut tarjosivat varmasti monelle kävijälle paljon tietoa, joku saattoi keksiä itselleen ammatin, toinen saattoi varmistua unelma-ammatistaan ja kolmannen unelmat saattoivat muuttua.

Hankalinta tulevaisuuden miettimisessä on liika valinnanmahdollisuus, toisaalta se avaa lukemattomia ovia ja toisaalta tekee valinnan erittäin vaikeaksi. Tuntuu mahdottomalta ajatella, että jo nyt pitäisi tietää mitä tekee isona. Messuilla eräs esittelijä vakuutteli, kuinka ei vielä aikuisenakaan tiedä mitä haluaisi tehdä. No, se ei kauheasti lohduttanut varsinkaan kaveriani, jolle tulevaisuuden ammatti on iso kysymysmerkki.

Studia-messuista jäi kuitenkin todella positiivinen kuva. Sain myös hienoja kokemuksia, kuten kokeilla miltä tuntuu lentää Hornetia. Sain paljon tsemppiä ja varmuutta lukio-opiskelua ja tulevaisuutta ajatellen. Tästä on hyvä jatkaa lukio-opintoja ja joululoman odotusta.

Julkaistu 09.12.2015 16:53