Kesätöitä odotellessa

Kesä lähestyy ja koululaiset alkavat odottaa innolla tulevaa kesälomaa. Välillä jopa kuulee jonkun laskevan koulupäivien määrää. Meidän lukiolaisten on silti vielä jaksettava ponnistella viimeinen jakso ja viimeisellä kouluviikolla odottava koeviikko. Lukuvuosi on varmasti ollut monelle raskas ja työntäyteinen, joten tuleva kesäloma tuntuu helpottavalle ajatukselle.

Välitunneilla puheet kääntyvät usein tulevaan kesään ja kesätöihin. Meidän luokaltamme monet ovat onnistuneet saamaan kesätyön ja töiden alkamista odotetaankin jo innolla, vaikka monen tekisi varmasti mieli vain lomailla.

Kouluvuoden jälkeen kesätöihin meneminen tuntuu hämmästyttävän mukavalta, vaikka aamuisin joutuu heräämään aikaisin ja töitä paiskimaan koko päivän. Edes kesätöiden yksitoikkoisuus tai ikävimmät puuhat eivät tunnu haittaavan nuoria. Työ on kuitenkin niin erilaista kuin koulussa oleminen, joten se tuntuu mieluisalta vaihtelulta kirjojen pänttäämisen ja pulpetissa istumisen sijaan. Ja mikä parasta työasiat voi yleensä jättää työpaikalle, sillä kotitehtäviä tuskin tulee.

Kesätöistä saatava palkka on varmasti monille suurin motivoiva tekijä. Toisaalta palkka ei ole ainoa syy miksi kesätöihin mennään, sillä monille kokemukset ovat palkkaakin tärkeämpää.
Tulevaisuutta ajatellen kesätyökokemukset ovat tärkeitä työnhaussa tai opiskelupaikkaa miettiessä. Joku voi löytää kesätöiden kautta itselle mieluisan ammatin tai huomata, että tämä työ ei sovikaan hänelle.

Kesätöissä myös opitaan, kuinka työelämässä tulee käyttäytyä. Töihin on tultava ajoissa ja lähteä saa vasta työajan loputtua. Puhelinta ei voi räplätä samalla tavoin kuin oppitunneilla ja työt on tehtävä, huvitti tai ei. Kesätyöt opettavat myös sosiaalisia taitoja, tutustutaan moniin uusiin ihmisiin ja opitaan työskentelemään erilaisten persoonien kanssa.

Koulussa meille on opetettu aikataulujen noudattamista, sosiaalisia taitoja, vastuunottamista ja lukuisia muita asioita, joita työelämässä vaaditaan. Mutta näitä asioita ei opi pelkästään pulpetissa istumalla, vaan töitä tekemällä. Miksei siis kesätöistä voisi saada suoritettuja kursseja lukio-opintoihin? Kesätöistä saatavat kurssit motivoisivat varmasti opiskelijoita ja antaisivat kattavan yleissivistyksen työelämästä. Onhan lukionkin tarkoitus antaa meille yleissivistystä.

Vielä kuitenkin menemme kouluun ahkeroimaan ja sivistymään vähäksi aikaa, ennen kuin pääsemme viettämään odotettua lomaa kesätöiden pariin.

Kirjoittaja on Ruoveden lukion opiskelija.

Julkaistu 11.05.2016 17:12