Ruovesi pysy!

Brexit? Tämä ”uusenglanti” on varmasti kuulunut ja syöpynytkin kaikkien mediaa seuraavien korviin ja silmiin. Itse en ole poliitikko, vaan olen koko elämäni touhunnut bisneksen perässä, nelivuotiaasta heinäpellolta nyt eläköitymiseeni saakka kuun vaihteessa 100 miljoonan euron ja 800 hengen nokkamiehenä Instassa Tampereella.

Niin. Tämä EU, Iso-Britannia, Suomi, Ruovesi ja Kekkosen kylä. Tästä voisi kirjoittaa vaikka käsikirjoituksen. Tulisiko siitä uusi Kummelien hitti vai tragedia Suomen kilttiydestä? Vai mitkä heijastukset siitä voisi olla meille ruovetisille tai jopa kekkoslaisille?

Itse näen maailmaa monin silmin. Brexit meille ruovetisille ei varmaankaan mullista maailmaa. Kylänraitti pysyy ihan samana. Talvella hiljaista, rauhallista…kesäisin ärtyneitä ostoskärryt täyteen pakattuja mökkiläisiä paikallisen marketin kassajonossa. Mutta parhaimmillaan loistavaa tunnelmaa ja ohjelmaa niin Noitakäräjätorilla kuin kulttuuripuolella.

Itse olen kateellinen Ruotsille ja Norjalle, jotka ovat isossa EU- ja valuuttakuvassa valinneet tiensä ja menestyneet. Kuitenkin EU:n ydinvaltioista Saksa on onnistunut loistavasti. Ei kai pelkästään Mersujen ja Bemareiden viennillä, vaan onnistuneet muutenkin kilpailukykypolitiikassaan.

Me suomalaiset. Etupenkin kilteimmät oppilaat, kumarramme EU:n direktiivien suuntaan. Haemme priimusasemaa, hymypatsasta. Iso-Britannia teki toisin. Oikein tai väärin? Se näkee, joka elää. Rohkea ja itsenäinen päätös!

Ruovesi pysy! Tällä tarkoitan suosikkikirjailijani, edesmenneen metsänhoitaja Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan aivoin: Olemme EU:ssamme, Pirkanmaalla, aivan etuoikeutettuja nauttimaan ja korostamaan luontoamme, Näsijärveämme, kulttuuriamme, Akseli Gallen-Kallelaa... Meillä on paikkamme, oikeutemme ja ylpeytemme EU:ssamme. Meidän tulee säilyttää asemamme tulevissa myllerryksissä. Koskeepa ne sitten maakuntaratkaisua tai soteratkaisua. Jälkimmäisessä olen kylläkin yksityistämisen kannalla, koska itselläni on mittavia kokemuksia vastaavasta puolustushallinnossa.

Ruovesi pysy! Hae identiteettisi. Jättiteollisuutta tuskin tänne saamme luotua, mutta yrittäjyyteen yhä jaksan uskoa. Luontomme arvot, kauneus ja erinomaisuus tulevat vielä laajemminkin nostamaan päätään. Omatoimisuus, aktiivisuus, työllistäytyminen. Nämä ovat nuorisolle tärkeimmät elämänohjeeni. Eräälle kevään ylioppilaalle muistovihkoon kirjoitinkin jotain seuraavaa: ”Ole vaan aina oma itsesi, usko itseesi. Sinä itse teet elämäsi.” 

Kirjoittaja on juuri eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja, joka asuu Kekkosella.

Julkaistu 30.06.2016 12:29