Sadonkorjuuta Kekkoselta Rioon

SADONKORJUUTA KEKKOSELTA RIIOON

No niin. Ensimmäinen viikko eläkeläisenä on sitten ohitettu. Oliko se oloneuvoksen aikaa vai ei? Ei ollut. 
Vaikka olen aina ollut intohimoinen kalastaja, tämä viikko on ollut ’kalaneuvoksen’ viikko! En muista vuosiin saaneeni tällaisia muikkusaaliita
Kekkosenkylän Ohrionselältä kuin nyt. Yksi selitys voi olla, että laskin verkkoni kauas muutama lehti sitten mainitsemistani Kekkosen muikkukeisareista. Olen saanut olla ihan rauhassa! Ei edes lippalakkini tai villamyssyni väristä ole tänä vuonna käyty vielä huomauttelemassa:-).
Eikä kuhanuistelijatkaan ole verkkoihini osuneet. Samoin siikaa, ahventa, kuhaa ja haukea on omista verkoistani noussut ihan  naapurin leskirouvan riesaksi asti.
Hienoa elonkorjuuta.

Taisinpa mainita myös marja- ja sieniharrastuksistani jossain haastattelussa. Ylpeänä lähdin viime viikolla esittelemään nuorikolleni tuntemiani lakkasoita. Nyt vaan kävi niin, että herra pakkanen oli hoitanut perinteiset marjamaani ihan olemattomiksi. Onnellinen se, joka tänä vuonna Ruovedeltä tai Kurusta (Ylöjärvi) näitä ihania herkkuja löytää. Lakkojen osalta edessäni on elonkerjuu…

Mustikoita ja puolukoita sensijaan näyttää tulevan ihan mukavasti :-). Kevät ja kesä on ollut suopea näille marjoille. Sieniin emme sensijaan törmänneet, mutta jaksan uskoa hyvään kantarelli- ja suppilovahverovuoteen. Ne sienet uusien perunoiden ja muikkujen kanssa kastikkeena ovat herkkujani.

Metsämiehenä oli ilo törmätä muutamaan teeripoikueeseen. Ehkäpä tulevana syksynä haulikon ulkoilutusreissuille otan patruunatkin mukaan. Hienoa odottaa tätäkin sadonkorjuuta. Ja tätä ennenhän alkaakin sorsastelu ja kyyhkystely. Niin ja rapukausi, vaikkakin saaliit täällä Murolen kanavan yläpuolella ovat olleet varsin vaatimattomia esimerkiksi Tampereen Aitolahden täplärapukantoihin verrattuna. Hyvää kuitenkin on, että kannat ovat olleet nousussa vuosi vuodelta. Odottavaa.sadonkorjuuta siispä tälläkin rintamalla. 

Omalta kasvimaalta olen päässyt maistamaan ensi mansikat ja salaatinlehdet. Ovelille mansikkavarkaille - lähinnä räkättirastaille- en ole vieläkään löytänyt pätevää peloituskeinoa. Ruoveden kaupat ja kellarit olen kolunnut läpi, mutta joutunen taaskin asentamaan rastasverkot, jotka toimivat, mutta ovat hankalat päivittäisessä sadonkorjuussa. Herneet, tillit, retiisit ja muut hyötykasvit odottelevat vielä kasvukauden etenemistä.

Niin. Otsikoin elonkorjuun eri näkökulmien kannalta. Itse olen urheilullinen (ollut ainakin) ja kesähän on ollut upeaa penkkiurheilijan juhlaa.. Lätkäkisojen jälkeen alkoi jalkapallon EM- korjuujuhla…itse asiassa loppuottelu on meneillään samalla, kun tätä näpyttelen. Portugalin Ronaldon loukkaantuminen vei ainakin minulta osan loppuottelukiimasta. Katsotaan kuin käy...Nyt aamulla tätä täydentäessäni ja oikolukiessani voin  todeta hyvillä mielin, että suosikkini kuitenkin voitti ilman supertähteään. Portugalin sadonkorjuu oli joukkuepeliä, sanoisinko suorastaan talkoot!


Sadonkorjuuta on ollut myös yleisurheilun EM-kisat, joissa Suomen menestys on jälleen ollut : ”Valmistatuminen meni loistavasti, kunto oli kohdallaan, töitä on tehty, veronmaksajien rahoilla paikalla on ollut vähintään urheilijamäärän verran taustaherroja, jne”, mutta säät pilasi kaiken... satoi tai oli kuumaa, eikä menestykseen ollut mahdollisuuksia. Kylki vihoitteli, hengitys ei kulkenut. Olemme selityksen mestareita. Samoin kuin asettamaan epätoivoisen kovia tavoitteita ja haasteita riviurheilijoittemme niskoille.
Kaikista  kansakunnista kisoissa esimerkiksi voi nostaa Turkin, joka on onnistuntut maahanmuuttopolitiikassaan….yleisurheilun osalta. Muu jää nähtäväksi. Sadonkorjuutahan ja mainetta kansakunnalle  tämäkin.

 

Seuraavaksi katseet suunnataankin sitten Rioon, missä toivottavasti ollaan jalat maassa nykyisenä yleisurheilun kääpiönä odottamatta sen kummempaa menestystä. Paitsi tietenkin suomalaisten yksilösissien leipälajissaan, keihäänheitossa. Mäkihyppyä tai frii styleähän ei kesäolympialaisissa ole. Itse en sienikorini pohjalle Riosta odota mitään kimallusta, supisuomalaisia selityksiä roppakaupalla toki. Onhan taustajoukkojenkin veronmaksajien maksama leipä ansaittava...

Lopuksi en voi kuin itkeä, surkutella ja kauhistella ’kuubalaista lentopallon sadonkorjuuta’ Tampereen lentopallon maailmankisoissa tietämättä asiasta mediaa enempää. Itse olen ehdottomasti tasa-arvoisuuden puolesta. Heikompien alistaminen, väkivalta, jne. saavat minut voimaan tosi pahoin. Valitettavan usein tämä kohdistuu naisiin, mikä on suuri, suuri vääryys. Lainsäädännön pitäisi olla niin selkeä kuin aikoinaan ’Villissä Lännessä’ : "Maksimituomio heti ilman vatulointia, juridisia oikeusasteita ja vielä vähiten ilman poliittisia kiemuroita”. Ja kastraatio kaupan päälle!

Monialaisen katsantokantani yhteenvetona jaksan edelleen uskoa, meillä Ruovedellä ja täällä Kekkosella asiat ovat paljon keskimääräistä paremmin. Olemme jalat tukevasti maassa ja järki haihattelematta päässä.
Uskon hyvään elonkorjuukauteen kaikilla satoalueilla ja uskon meidän maalaishenkisten ihmisten hyväntahtoisuuteen ja avarakatseisuuteen pienessä yhteisessä ekosysteemissämme, jota SOME (sosiaalinen media) tokikin päivittäin koettaa järisyttää.

Pertti Huusko
Metsänhoitaja
Kekkonen

Julkaistu 11.07.2016 09:54