Digitalisaation haasteet

Vajaat kolmisen viikkoa olen nyt viettänyt oloneuvoksen uutta elämää hyvä työura takanani. Haastavimpia tehtäviä on ollut koettaa pärjätä omillaan digitalisaation tuomissa uusissa käänteissä.

Koko urani ajan minulla on ollut aina käytettävissäni loistava atk-ict -tuki sormia näpsäyttämällä. Vanha kalustoni jäi luonnollisesti työnantajalleni. Työpaikassani olin aina tottunut Windowsin Microsoft Office- maailmaan. Päätin kuitenkin kertaheitolla uudistua ja siirryin täysin Mac (Apple)- maailmaan. Hankin siis iPhonen, iPadin ja pöytäkoneeksi iMacin. Kaikki ne olivat minulle täysin uusia.

Tietokoneen osalta yrityksen tukihenkilö pikakurssitti minua samalla itsekin opiskellen, koska yhtiössämme ei ollut ainoatakaan iMacia käytössä. Myös puhelimen ja Padin osalta menimme olennaiset asiat vauhdilla läpi.

Huvilallani täällä Kekkosella olen sitten koettanut muistella itsekseni näitä oppeja. Kokeilun, yrittämisen ja erehtymisen kautta olen päässyt alkurappusille. Viimeisin moka tapahtui eilen illalla, kun kirjoitin tämän blogin. Mielestäni talletin sen ja olin jo lähettämässä sitä Ruovesi-lehden toimitukseen, kun huomasin, että olinkin tuhonnut sen. Vasta eilen sain vihdoin word-dokumenttiohjelman auki ja sen avulla blogin kirjoitettua. Nyt teen tätä toistamiseen.

Puhelimenkin käytössä on sattunut hauskoja kommelluksia. En osannut säätää automaattista tekstinsyöttöä pois, ja niinpä nuorikolleni lähettämistä tekstiviesteistä voi poimia vaikkapa seuraavat:Piti lähettää: "Nou hätä", lähti: "Moi hätä". Äkkiä tuli vastaus isona kysymysmerkkinä! Piti lähettää: "Rapukausi lähestyy", lähti: "Tapauksesi lähestyy". Arvatkaa vaan, kuin h-moilasena vastaanottaja oli.

Maailma digitalisoituu yhä. Laitteet ja kodinkoneet sisältävät älyä yhä enemmän. IOT (Internet of Things) tulee vauhdilla. Meikäläinenkin – koko ikänsä tietokoneita ja tekniikkaa käyttänyt, on näköjään hukassa uuden edessä. Miten sitten pärjäävät ikäihmiset, jotka vasta vanhoilla päivillään ovat joutuneet tai joutumassa kaiken tämän opettelemaan? Itse olen sanonut, että sitten kun pakastimeni ja mikroaaltouunini alkavat keskustella keskenään, muutan täysin sähköttömään talouteen!

Tietämättä Ruoveden vanhenevalle väestölle tarjoamista kurssi- ja koulutuspalveluista, haluan todeta digitalisaation haasteiden tuoman lisääntyvän opetustarpeen. Käsitykseni matkan varrella muualla törmäämiini atk-kursseihin on, että kynnys mennä niille on ollut pitkään liian korkea. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu joutua naurunalaiseksi, kun tai jos töppää muiden silmien edessä. Motivaatio sammuu helposti ensimmäiseen kurssituntiin.

Lopuksi ihan lyhyesti pelimaailmasta. Juuri Suomessakin lanseerattu Pokemon Go on saanut ihmiset villiintymään. Katselin juurikin illalla tv-uutisista, millaisia matkoja pelin lumoissa on viikossa taivallettu.

Ikääntyville tulisi keksiä vastaavaa, mutta simppelimpää. Saataisiin kansa taas liikkeelle kuten pikkupoika-aikoinani aikuisväestö kansanhiihdossa!

Julkaistu 09.08.2016 16:34