Pertti Huusko

Koira tuli taloon - elämänmuutos

11.04.2018

Lapsuudessani ja nuoruudessani meillä maalla oli aina koira, usein kaksi. Pystykorva linnustamiseen ja Suomen ajokoira jänisjahtiin.

Olen 15 vuotiaasta saakka ollut innokas pienriistan metsästäjä. Hirvieläimistä en ollut kiinnostunut, koska venhemmat veljeni olivat hirviporukassa. Kuulun edelleen tuohon pohjoiseen metsästysseuraan, Latvan riistamiehet ry:hyn. Työkiireistäni johtuen aikaa pohjoisen reissuihin ei ole ollut. Vuosia sitten liityin täällä Kekkosella Kurun erämiehiin ja sittemmin myös Kuljun metsästysseuraan. Metsästykseni on ollut lintujahtia ilman koiraa. Joskus olen saanut saalista, mutta useimmiten reissu on ollut haulikon ulkoiluttamista ja sienien keräämistä.

Lue lisää...

Maija Asunta-Johnston

Kevättä kohti

15.03.2018

Istuin eilen ensimmäisen kerran tänä keväänä Várbalogin kotini suojaisessa pihanurkkauksessa naama aurinkoon päin ja kuuntelin kylän ääniä. Sunnuntaiaamu, hiljaista mutta ei suinkaan äänetöntä.

Naapurin kanat olivat ilmeisesti munimispuuhissa, niin innokkaasti ne kaakattivat, ja kukko säesti niitä silloin tällöin kiekaisullaan. Hanhien raakunta kantautui kylän laidalla olevasta talosta ja varpusten hälinä taustoitti mukavasti siipikarjan ääniä, jopa kyyhkynenkin puuttui puheisiin. Vaikka oli lepopäivä, starttasi naapuri traktorinsa ja toinen naapuri moottorisahan. Omasta pihassa pääsi ilmoille tikan nakutus, minulla on yllin kyllin lahoja puita tikan naputella. Ja eikös vain riikinkukkokin kiljaissut väliin oman aariansa. Ja yhtäkkiä kaiken keskeltä kuului selkeästi oman puutarhan kvittenipuusta laulurastaan huilu; tervetuloa, kevät!

Lue lisää...

Anna Häyrynen

Äiti juoksee

21.02.2018

Sunnuntaina telkkarin olympiamaratonin innoittamana tajusin, että olisi kiva mennä juoksemaan. Niinpä laitoin pesukoneellisen pyykkiä pyörimään ja keräilin sykevyön, vahingossa löytämäni talvitrikoot, paidat ja takin ja vuosi sitten paikallisesta kirppisryhmästä bongaamani nastalenkkarit.

Lue lisää...