Pertti Huusko

Monologi Kekkosella

20.06.2018

Tämän ajan muoti-ilmiö on rock-festivaalien ohella erilaiset puhefoorumit. Näistä tunnetuimpia ovat Naantalin Kultarantakeskustelut ja SuomiAreena Porissa. Juuri päättyneen Kultarantafoorumin innoittamana päätin järjestää oman tapahtuman, Monologi Kekkosella. Eli kirjoittelen tähän, mitä sylki suuhun tuo...

Nobelin ympärillä on sekoiltu niin vahvasti, että alan kannattaa jaettua rauhanpalkintoa Donald Trumpille ja Kim Jong-unille. Toki Venäjän putipuhdas presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jingpin voisivat närkästyä jäätyään nuolemaan näppejään. Samoin Turkin itsevaltias Recep Tayyip Erdog^an varmasti pahoittaisi moisesta oharista mielensä.

Lue lisää...

Maija Asunta-Johnston

Maalari maalasi taloa eli Várbalogin sisätilojen ehostusta

14.05.2018

Tänä aamuna etsin epätoivoisesti kasvovettä ja vanua puhdistaakseni naamani, virkistyäkseni, ja pitkän etsinnän jälkeen löysinkin ne kaikkein loogisimmasta paikasta, kylpyhuoneen kaapista. Muuten kylpyhuone on riisuttu kaikesta irtaimesta: ei ole peiliä, ei pikkutavaroita, vain kylpyamme ja vessanpytty sekä ovelliset kaapit ovat paikoillaan .

En ole aamuihmisiä, en todellakaan, mutta olen nyt jo muutamana aamuna joutunut heräämään herätyskellon ääneen, jota en aluksi edes tajua herätykseksi, nousemaan ennen seitsemää, avaamaan portin ja valmistautumaan maalarin tuloon. Tavarat ovat hujan hajan, valkoinen kalkkimaali tahtoo kulkeutua joka paikkaan; minulla ei ole nettiyhteyttä, ei työpöytää, ei edes ruokapöytää – keittiön pöytä on kukkuroillaan muista huoneista sinne siirretyistä tavaroista. Mutta tänään on viimeinen remonttipäivä, lohdutan itseäni, kyllä tästä selvitään. Ja tämän jälkeen puolet talosta on entistä ehommassa kuosissa: maalari on kalkinnut vierashuoneen, verannan, eteisen ja kylpyhuoneen ja ennen maalausoperaatiota hän on korjannut kaikki halkeamat, lohkeamat ja kolot, joita pehmeisiin olkitiilirakenteisiin seiniin on vuosien varrella tullut.

Lue lisää...

Anna Häyrynen

Puhuminen ja pakosuunnitelmat

30.04.2018

Jännitätkö sinä puhua julkisesti? No minä jännitän.

Olen kuunnellut monia innostavia puheita lähiaikoina. Olen myös koittanut ottaa oppia ja koppia. Muistissa on myös maisteriopintojen luennot, joiden tarkoituksena ei ole lähtökohtaisesti olla helppoja. Niistäkin on otettava kiinni jotenkin ja yritettävä oppia tanakasti.

Lue lisää...