Viljelijän pöydässä peruna on kunkku

30 vuotta. Kun syksyn sato on kerätty Tulijoella perunavarastoon, päälle juodaan hyvät kahvit. Saattavatpa isäntä ja emäntä lähteä myös pienelle viikonloppureissulle.

Jorma Tulijoki on jatkanut vanhempiensa tilaa vaimonsa Tuija Tulijoen kanssa ja saanut elantonsa perunasta nyt 30 vuotta. Tilalla on luovuttu sopimusviljelystä vuosia sitten ja luotetaan Ruovesi-lehden ilmoitukseen ja uskollisiin asiakkaisiin.

Tänä vuonna viljeltiin Marabel- ja Afra-lajikkeita, eikä takuuvarmaa herkkua Siikliä pudota valikoimista mikään. Joka vuodeksi haetaan silti jotakin uutta.

Tulijoen perunatilalla vietettiin viime lauantaina valtakunnallista Osta tilalta -päivää. Sinänsä siinä ei ollut Tulijoille mitään tavallisuudesta poikkeava, koska iso osa tuotannosta ostetaan muutenkin suoraan maatilalta.

Kun tilalla luovuttiin Saarioisten sopimuksista parikymmentä vuotta sitten, perunaa ryhdyttiin toimittamaan laitoksiin ja marketeihin. Nyt niitäkään sopimuksia ei ole enää. Tähän on pyrittykin, sillä lähes kaikki peruna menee Alavuden ja Tampereen väliselle seudulle.

Viljelijän pöydässä peruna on kuningas. Kun Jorma ottaa Siiklin seuraksi tomaatti-sipulisalaattia, kinkkua ja silliä, ei siinä kastikkeita tarvita. Tuijan herkulliset isosta perunasta valmistamat keitot ovat pitkiä: lapsetkin jo ehtivät kysyä, kuinka kauan niistä oikein riittää.

Tulijoella työskentelevä Lasse Tanneraho istuu ruokapöytäänsä vielä illalla puoli yhdeksältä ja ottaa kaksi lautasellista perunaa soosin kanssa.

Lue lisää 14.9. lehdestä.

Julkaistu 14.09.2016 13:43