Ainoana maailmassa liikkeellä

Kello 05-06. Otava ja Pieni karhu loistavat kirkkaina koleassa syysyössä. Visuveden taajamassa on hiljaista ja pimeää, kuten useimmiten on, kun Ossi Hietanen kiertää postilaatikoilla ja -luukuilla jakamassa lehtiä.

Varhaisjakajan työssä valoisaa aikaa riittää vain muutama kuukausi vuodessa. Voisi kuvitella, että pimeydestä huolimatta aamuyön tunteina näkee yhtä ja toista, mutta ainakin Visuvedellä totuus on arkisempi.
– Joskus kesällä joku saattaa olla kävelemässä, mutta muuten kyllä tuntuu, että on ainoa maailmassa, joka liikkuu. Melkein sitä säikähtää, jos näkee jonkun, Ossi Hietanen sanoo.
Siwan taannoinen murto pihapiiriin leviteltyine kaljatölkkeineen oli ensimmäinen kerta, kun Hietanen on tavannut jälkiä hämärähommista. Takana on 17 vuotta valvottuja aamuöitä.

Hietanen pitää itsenäisestä työstä. Eniten häntä hommassa tympii teiden kunnossapidon taso. Ajokilometrejä kertyy vuodessa reilut 20 000.
– Tiet on kamalassa kunnossa. Autosta on mennyt lukematon määrä iskunvaimentimia. Talvella myös auraukset ovat toisinaan ongelmana, mutta aina on kuitenkin päässyt kulkemaan.

Lue lisää keskiviikon Ruovesi-lehdestä.

Julkaistu 16.09.2016 12:01