Rajat estävät kulttuurien kehityksen

Kulttuurikahvila. Yhteiskunnallisesti kantaa ottava runo ei ole kuollut, vaikka Sointulan kulttuurikahvilassa ei sunnuntaina kuultu kertaakaan sanoja ”luokkataistelu” tai ”aate”.

Rajapyykkärit-esiintyjäkollektiivin tekstien kantaaottava kärki pureutui yhteiskunnan epäkohtiin nykyhetken poliittisen keskustelun kautta. Teemoina olivat maahanmuutto, ihmisoikeudet ja ympäristökysymykset.
Ruovesiläissyntyisen kirjailijan ja toimittajan Maria Syvälän (oik. Dammert, os. Asunta) runopamfletti "Tulit sitten Suomeen Basir" on hyvä esimerkki siitä, että maahanmuutto ja turvapaikkapolitiikka kertoo loppujen lopuksi hyvin paljon meistä suomalaisista, jos vain uskaltaa ja haluaa katsoa niin omia ennakkoluulojaan kuin koko kotimaista yhteiskuntaakin, joka tulijoilla on vastassa.

Syvälän ohella illan raikuvimmat aplodit keräsi serbialaislähtöinen kirjailija ja IT-alan työntekijä Boško Velimirovic, joka luki kaksi runoaan suomeksi.
Alexandra Salmelan kysymykseen siitä, mitä rajat hänelle merkitsevät, Velimirovicilla oli selkeä vastaus.
– Minusta länsimaisen kulttuurin suurin hetki on ollut renessanssi, jolloin elettiin suurta kulttuurien yhdistymisen aikaa. Rajat estävät kulttuurien yhdistymistä ja kehittymistä.

Lue lisää keskiviikon Ruovesi-lehdestä.

Julkaistu 17.10.2016 15:46