Kun Kirjailija tuli saarelle asumaan

Juhlavuosi. Kirjailija Lauri Viitaa muistetaan hänen syntymänsä satavuotisvuonna myös Ruovedellä. Eikä syyttä, sillä hän asui perheineen Muroleen Majasaaressa vajaat kaksi vuotta.

Monet kyläläiset muistavat Viidan seurallisena miehenä, jonka suuri ja palava persoona täytti tilan. Viita ei eristäytynyt saarelle, vaan osallistui kyläläisten puuhiin.

Viidan puoliso Aila Meriluoto ei ollut talousihmisiä, joten perheessä oli tiheään vaihtuvia kotiapulaisia, moni lähiseudulta. Jos joku poikkesi Viidalla, tavallista tarjottavaa olivat sokerikorput keittiön nurkan säkistä.

Mantereen puolella asuva Jussi Salmi katseli piirun alle kymmenvuotiaana koulupoikana vierestä, kun Viita kävi saunareissulla Salmella. Jussia ei liian nuorena päästetty mukaan kosteisiin löylyihin, joissa istuivat kirjailijan seurana Jussin isä Viljo Salmi ja isän setä Janne Salmi, joka oli raivoraitis.

– Viita tykkäsi keskustella isän ja Janne-vaarin kanssa. Viidalla tuppasi tulemaan erimielisyyttä politiikasta omanikäisten kanssa, mutta lasten ja vanhojen kanssa hän tuli hyvin juttuun.

Jussi Salmi ymmärtää, että Aila Meriluodolle ei jäänyt Muroleen ajasta kovin ruusuista kuvaa: Asumisen olosuhteet olivat saarella alkeelliset senaikaisenkin mittapuun mukaan. Pyykit huuhdeltiin avannossa ja vesi tuotiin ämpärillä. Lisäksi puolison matkat tuppasivat venähtämään, ja kotiin palaaja oli usein humalassa.

– Viita oli perhetuttu, kyllä hänen tekemisiään seurattiin myöhemminkin, Jussi Salmi kertoo.

Lue lisää kyläläisten muistoja Ruovesi-lehdestä 26.10.

Julkaistu 26.10.2016 16:54