Ketut ja liiturit ovat luontokuvaajan arkista juhlaa

Yleisöluennot. Luontokuvaaja Benjam Pöntistä on kutsuttu Suomen viralliseksi latokuvaajaksi.

Torstaina Ruoveden kirjastolla elämästään ja työstään kertoillut Pöntinen totesi, ettei hän suinkaan pahastunut kyseisestä tittelistä, jonka eräs toimittaja hänelle lehtijutun yhteydessä antoi
– Pohjanmaan lakeus latoineen on sielunmaisemani. Nykyisin vain maatalous ei enää tarvitse latoja, joten niiden määrä on vähentynyt huomattavasti.
Pöntinen asuu Lapualla, Suomen suurimman yhtenäisen peltoaukean äärellä. Pöntinen tunnetaan paitsi pohjalaisen maiseman kuvaajana myös erityisesti liito-oravan elämän tuntijana ja kuvittajana. Lähes kolme vuosikymmentä luontokuvauksen parissa on kuitenkin kartuttanut kuva-arkistoa myös lukuisilla muilla aiheilla.

Vieraan tekemän pikagallupin perusteella noin puolet runsaslukuisesta yleisöstä tunnusti harrastavansa valokuvausta. Kokeneella kuvaajalla olikin antaa useita vinkkejä. Pöntinen rohkaisi muun muassa kokeilemaan pitkiä valotusaikoja ja kameran liikuttamista taiteellisen ilmaisun löytämiseksi.
– Luovuus alkaa kukkia parhaiten, kun ei tarvitse piiloutua kuvattavalta, Pöntinen totesi esitellessään kuvaa ketusta, joka ihmettelee omaa varjoaan.
Kuvan taustalta löytyi tarina neljästä orvosta ketunpoikasesta, joita Pöntinen kuvasi ilman piiloa kokonaisen kesän.

Lue lisää keskiviikon Ruovesi-lehdestä.

Julkaistu 28.10.2016 11:39