Metsäkoulussa oppii sahan salat

Metsäala. Ruovedellä alkaa vuodenvaihteen jälkeen Tampereen ammattiopiston järjestämä Metsänomistajan metsäkoulu.

Vastaava kaksivuotinen koulutus on parhaillaan meneillään Tampereella ja Virroilla, josta ryhmä metsäkoululaisia kävi harjoittelemassa käytännön metsänhoitotöitä Tredun omistamalla metsäpalstalla Ruhalassa. Oppilaat olivat jo aiemmin käyneet paikan päällä suunnittelutöiden merkeissä.
Ryhmän ohjaajan Juha Laaksosen mukaan tällä kertaa olikin tarkoitus siirtyä toteutukseen
– Aamulla ensiksi mittailtiin ja mietittiin, paljonko myyntikelpoista puuta palstalta lähtee. Arvioimme myös puun laatua. Harjoituksen pääpaino on kuitenkin moottorisahan käytössä ja metsän käsittelyssä.

Saatuaan Lehtoselta opastuksen omasta työskentelyalueestaan metsäkoululaiset ryhtyivät harvennustyöhön. Opinnot hieman muita myöhemmin aloittaneelle Jonna Haapamäki-Syrjälälle moottorisaha oli sen sijaan vielä uusi tuttavuus. Haapamäellä asuvan naisen aiempi kokemus metsänhoidon konepuolesta rajoittui raivaussahaan
– Olen pitänyt, että moottorisahan käyttö on vähän miesten hommia.
Haapamäki-Syrjälä sai Laaksoselta kädestä pitäen perehdytyksen moottorisahan turvalliseen käyttöön, jonka jälkeen oli aika laittaa kypärä päähän, kääntää kuulosuojaimet korville ja nykäistä saha käyntiin.

Lue lisää keskiviikon Ruovesi-lehdestä. Liikenne, autot, metsä ja yrittäminen -teemasta voit lukea myös esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksesta metsien kasvuun. Lehdessä kerrotaan lisäksi keitä ovat Vuoden yrittäjä ja Vuoden nuori yrittäjä Ruovedellä.

Julkaistu 04.11.2016 12:59