Valokuitu korvaa kuparikaapelin

Tietoliikenne. Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n myyntijohtajan Jari Liskin mukaan ensi vuoden lopulla noin 80 prosenttia Ruoveden kirkonkylästä on valokuitulaajakaistayhteyden tavoitettavissa.

Puhelinyhtiö korvaa valokuitukaapelilla vanhat puhelin- ja kaapeli-tv-linjat. Kuitukaapeli upotetaan maahan yhteisprojektilla sähköverkkoyhtiö Elenia Oy:n kanssa. Liski kertoo, että kuitukaapelin pää voidaan tuoda myös sellaisten kiinteistöjen tontin rajalle tai niin sanotusti kivijalkaan, joiden käytössä ei ole puhelinyhtiön palveluja.
– Aiemmin kuitu vedettiin vain niille, jotka tilasivat sen, mutta olemme huomanneet, että itse asiassa rakennuskustannukset eivät juurikaan nouse, vaikka valmius rakennetaan samalla kertaa kaikkiin kiinteistöihin tietyllä alueella. Liskin mukaan kuidun kaivamisesta tehdään kokonaisurakka tietylle alueelle.

PHPOY on rakentanut valokuidun runkoverkon Kurun, Virtojen ja Vilppulan suuntaan. Kirkonkylällä kiinteistöille ulottuvaa verkkoa on rakennettu Myllykylään, Pappilankulmalle, Harakkalaan sekä Kautunharjun ja Kotvion alueille.
– Ensi vuonna tarkoitus on tuoda valokuidun piiriin noin 100 kiinteistöä. Kuitu vedetään muun muassa Honkalantien ja Utukantien ympäristöön sekä Poukan alueelle.
Liskin mukaan nopeille yhteyksille on jatkossa käyttöä erityisesti televisionkatselussa
– Kaikki tv-liikenne menee nettiin. On vain ajan kysymys, milloin. Ja kun siirrytään Ultra HD-kuvaan, sen katseleminen ei enää onnistu mobiilidatayhteydellä. Käytännössä valokuitu on ainoa, millä riittävän tehokas yhteys voidaan tehdä.

Lue lisää keskiviikon Ruovesi-lehdestä.

Julkaistu 23.11.2016 10:56