Lääkärien ja hoitajien vastaanotto ulkoistetaan

Perusturva. Keiturin Sote Oy on käynnistänyt tarjouskilpailun Virtain ja Ruoveden terveyskeskusten vastaanottopalveluista.

Kilpailutuksen kohteena ovat perusterveydenhuollon avosairaanhoidon ja terveydenhoidon palvelut eli lääkärien ja hoitajien vastaanotto poliklinikalla. Ulkoistaminen koskee Ruovedellä sekä kiireellistä että kiiretöntä vastaanottopalvelua. Lääkäreiden ja hoitajien työpanoksen ohella kilpailutus koskee muun muassa poliklinikan puhelinpalvelua.

Tarjouspyynnön ehtojen mukaan palveluntuottajan tulee sitoutua ottamaan palvelukseensa Keiturin Sote Oy:n palveluksessa terveyskeskuksen poliklinikalla toimiva hoito- ja avustava henkilökunta. Siirtyvää henkilöstöä on Ruovedellä kaksi sairaanhoitajaa ja neljä lähihoitajaa. Siirtyvän henkilöstön osalta palveluntuottajan tulee sitoutua 21.12.2017 saakka siihen, ettei se irtisano palvelukseensa siirrettyjä työntekijöitä taloudellisin tai tuotannollisin irtisanomisperustein.

Ruoveden terveyskeskuksen poliklinikan osastonhoitajan Paula Laurilan mukaan hoitohenkilökunta sai tiedon ulkoistamisesta viime viikolla järjestetyssä infotilaisuudessa.
– Hoitajat ovat ottaneet tiedon vastaan rauhallisina ja odottavaisina. Viime aikoina on ollut paljon muutoksia, joten kai tässä on mukana vähän sellaista sotaväsymystäkin.
Laurila toteaa, että hoitajat tekevät perustyötä nyt ja sittenkin, kun toiminta siirtyy uudelle palveluntuottajalle. Toiveissa on, että poliklinikan lääkäritilanne uudistuksen myötä parantuisi
– Mukana on toivo, että päästäisiin eteenpäin ja kohti parempaa. Tällä hetkellä juuri hoitajat joutuvat ottamaan vastaan palautteen siitä, miksi lääkäriaikoja ei ole eikä lääkärille pääse.
Terveyskeskuksen poliklinikalla on Laurilan mukaan ollut pääsääntöisesti kaksi lääkäriä töissä. Tällä hetkellä lääkäreitä on tosin yksi, koska toinen lääkäri on lomalla.
Keiturin Sote Oy:n tarjouspyynnössä terveyskeskuksen lääkärimääräksi määritellään vähintään yksi laillistettu lääkäri.

Ruoveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja perusturvalautakunnan varapuheenjohtaja Marko Kivi (kok) suhtautuu kriittisesti vastaanottopalvelujen ulkoistamiseen.
– Onko siinä mitään järkeä, että Keiturin Sote, joka on itsekin osakeyhtiö, ulkoistaa omia toimintojaan pieninä paloina? Saavutetaanko tällä kokonaisvaltaista, hyvää ja taloudellista palvelua? Minun mielestäni ei.
Kiven mukaan osittainen ulkoistaminen tekee peruspalvelujen tuottajaverkostosta sekavan. Kiven mielestä selkeämpi ratkaisu olisi kaikkien terveyspalvelujen ulkoistaminen yhtenä pakettina.
Kivi kertoo, että valtuutetut saivat tiedon vastaanottopalvelujen kilpailutuksesta pari viikkoa sitten.Tieto ei Kiven mukaan tullut Keiturin Sote Oy:ltä.

Keiturin Sote Oy:n toimitusjohtajan Vesa Haapamäen mukaan vastaanottotoiminnan kilpailuttamista on valmisteltu Keiturin Sote Oy:n hallituksessa kesästä lähtien vaihtoehtona hankalaksi osoittautuneelle vuokralääkärien käyttämiselle.
- Katsoimme että tämä on parempi vaihtoehto. Malli on selkeämpi, kun palveluntuottajalla on kokonaisvastuu lääkäritilanteesta, Haapamäki sanoo.

Tarjousten jättöaika kilpailutukseen päättyy 16. joulukuuta. Palveluntuottajan tulee aloittaa palvelutuotanto kahden kuukauden kuluttua sopimuksen allekirjoitushetkestä. Sopimus on kestoltaan viisi vuotta, ja siihen sisältyy kaksi optiovuotta.

Lue lisää keskiviikon Ruovesi-lehdestä.

Juttua muokattu 24.11. klo 15:50. Lisätty toimitusjohtaja Vesa Haapamäen kommentti.

Julkaistu 24.11.2016 14:27