Warséllin gradu punaorvoista palkittiin

Tutkimus. Suomen Sotahistoriallinen Seura palkitsi 22. maaliskuuta vuoden 2016 parhaita sota- ja sotilashistoriaan liittyviä pro gradu -tutkielmia. Kilpailun toisen palkinnon ja 2 000 euron stipendin sai ruovesiläinen filosofian maisteri Anna Warséll gradustaan ”Isä kuollut kapinassa”. Ruoveden punaorpohuolto ja sodan muisteltu lapsuus vuosina 1918–1924. Se käsittelee sosiaalihistorian näkökulmasta vuoden 1918 sodan jälkeisten niin kutsuttujen punaorpojen kohtaloa ja vaiheita yhdellä paikkakunnalla.

”Warsellin tutkielmassa on sovellettu ansiokkaasti kulttuurin- ja perinteentutkimuksen sekä mikrohistorian menetelmiä. Tutkielma perustuu laajaan lähdeaineistoon ja tuottaa uutta tietoa sodan synnyttämästä ongelmasta ruohonjuuritasolla,” palkintoperusteluissa sanotaan. Kilpailun voitti Olli Siitosen Helsingin Yliopistossa tekemä tutkimus yhdysvaltalaissotilaiden kertomuksista ja tappamisen psykologiasta Vietnamin sodassa.

– Huomionosoitus tuntui tietenkin upealta. Näin graduntekijän näkökulmasta sydäntä lämmittää jo se, että joku ylipäätään lukee sen! Ja tokihan tuo tunnustus kannustaa jatkamaan! kertoo Anna Warséll. Warséll tekee parhaillaan tutkimussuunnitelmaa väitöskirjaa varten. – Jatkan Ruoveden paikallisyhteisön rauhaan palaamisen tutkimista, hän valottaa. Anna Warséll työskentelee Visuveden koulun johtajaopettajana.

Suomen Sotahistoriallinen Seura perustettiin 1944 Sotamuseon kannatusyhdistykseksi. Seuran tärkeimpänä päämääränä on aatteellisesti ja taloudellisesti tukea sotahistoriallista tutkimustyötä ja harrastusta. 

Julkaistu 27.03.2017 15:44