Helvetinjärvelle lisää rengasreittejä

Kansallispuistot. Seitsemisen luontokeskuksessa järjestettiin maanantaina ideariihi, jossa etsittiin Metsähallituksen johdolla ajatuksia Seitsemisen kansallispuiston ja luontokeskuksen sekä Helvetinjärven kansallispuiston kehittämiseksi.

Tilaisuuteen osallistui noin 40 henkeä. Paikalla oli alueen yhdistysten ja yritysten sekä kuntien edustajia.

– Keskustelu oli idearikasta. Saimme paljon hyviä ideoita, ja mukana oli myös erilaisia näkökulmia, puistonjohtaja Tuula Peltonen sanoo.

Osallistujia puhutti luonto- ja retkeilypalvelujen parantamisen ohella muun muassa kansallispuistojen markkinointi sekä viestintä. Kansallispuistoille kaivattiin lisää näkyvyyttä.

Helvetinjärven kansallispuiston osalta esille nousi erityisesti retkeilyreittien tarjonta.

– Meiltä on toivottu jo aiemminkin Helvetinjärvelle lisää  rengasreittiä. Reittien lisääminen tulee olemaan keskeinen asia, kun kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma uusitaan lähivuosina, Peltonen lupaa.

Hoito- ja käyttösuunnitelma tehdään kansallispuistoille 10–15 vuodeksi kerrallaan. Peltonen toteaa, että muun muassa luontomatkailun merkitys ja kävijämäärät ovat kasvaneet sen jälkeen, kun nykyinen hoito- ja käyttösuunnitelma on tehty. Seitsemisen ja Helvetinjärven kävijämäärä on kasvanut 3–4 prosenttia vuositasolla.

Peltonen ei osaa vielä sanoa, minne Helvetinjärven uudet reitit linjataan. Peltosen mukaan kansallispuiston maasto on jyrkkien korkeuserojen vuoksi haastavaa pitkien reittien rakentamiselle, mikä osaltaan selittää niiden puuttumisen.

Niin Helvetinjärven kuin Seitsemisenkin kohdalla ideariihen osallistujia puhutti myös kansallispuistojen saavutettavuus. Julkisella liikenteellä kumpaakaan ei tavoita.

– Mietittiin erilaisia kimppakyyti-ideoita, joita voisi toteuttaa esimerkiksi Facebookin kautta.

Seitsemisessä keskeinen kehittämiskohde on luontokeskus, jonka toiminta painottuu jatkossa yhä enemmän retkeilyyn.

– Aiemmin luontokeskuksen tehtäviin kuului ympäristökasvatus ja esimerkiksi koululaisryhmien opastus, mutta nykyisin opastuksen hoitavat lähinnä yritykset, Peltonen toteaa.

Puistonjohtajan mukaan luontokeskuksessa on tällä hetkellä tyhjillään toimistotilaa ja majoitustiloja.

– Teemana on suunnata luontokeskuksen tiloja nykyistä enemmän retkeilykeskuksen kaltaiseen toimintaan, joka voi sisältää esimerkiksi majoitusta ja retkeilyvälineiden vuokrausta.

Peltonen toivoo, että kiinnostuneita yrittäjiä löytyy nopealla aikataululla, sillä uudenlaiset palvelut halutaan käyttöön jo ensi vuodeksi. Ohjelmapalvelujakin kaivataan puistonjohtajan mukaan edelleen lisää kansallispuistoihin.

Metsähallitus aikoo tehdä jatkossa yrittäjien kanssa yhteistyötä myös molempien kansallispuistojen hoidossa.

– Oman henkilöstön määrä vähenee koko ajan, joten ryhdymme ostamaan huoltoa aiempaa enemmän yrittäjiltä, Peltonen sanoo.

Julkaistu 07.04.2017 09:58