Johdannaissotku syyteharkintaan

Sisä-Suomen poliisilaitoksen talousrikostutkintayksikön tekemä Ruoveden kunnan johdannaisiin liittyvä esitutkinta on valmistunut ja asia saatetaan syyteharkintaan Sisä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syyttäjäksi on määrätty kihlakunnansyyttäjä Antti Virtanen Tampereelta.

Talousrikostutkintayksikkö on tutkinut viime syksystä lähtien Ruoveden kunnan virkamiesten toimia johdannaissopimuksiin liittyvien tapahtumien osalta. Sopimuksiin liittyvät tapahtumat sijoittuvat vuosille 2012 – 2015. Tämän jälkeen asiaa on käsitelty toistuvasti kunnan hallintoelimissä. Poliisi kirjasi syksyllä 2016 rikosilmoituksen usean tutkintapyynnön johdosta.

Esitutkinnassa rikosnimikkeenä on ollut virkavelvollisuuden rikkominen ja epäiltyinä on ollut kolme kunnan viranhaltijaa, jotka ovat olleet eri kokoonpanoissa solmimassa tai purkamassa johdannaissopimuksia. Esitutkinnassa on selvitetty lähinnä sitä, onko viranhaltijoilla ollut toimivaltaa tehdä tai purkaa sopimuksia. Kaikkiaan kyse on viidestä eri koronvaihtosopimuksesta, joiden ilmeisenä tarkoituksena on ollut suojata kunnan lainakantoja korkojennousulta.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Toni Peuhan mukaan johdannaistutkinta on ollut erikoinen johdannaisten monimutkaisuuden vuoksi. Poliisi ei ota kantaa syytteiden nostamiseen, sen tekee kihlakunnansyyttäjä, jolle tutkintamateriaali nyt toimitetaan.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Virtanen kertoo paneutuvansa tutkintamateriaaliin huolellisesti. Virtasen tutkittavana ei ole aiemmin ollut johdannaisiin liittyviä rikosepäilyjä.
– Päivämäärää en uskalla sanoa, milloin asiasta olisi kerrottavaa. Pitkälle syksyyn kuitenkin menee, hän sanoo.

Ruoveden kunnassa asiaan paneudutaan parhaillaan. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouni Nesten mukaan asiaan palataan juhannuksen jälkeen.

Julkaistu 22.06.2017 12:54