Rantakojuissa nuorta myyntivoimaa

Laivaranta. Työpajoissa valmistetut vaaleanharmaat myyntikojut kärrättiin viikko sitten laivarantaan. Maanantaista lähtien viisi nuorta kesätyöntekijää on myynyt siellä paikallisia tuotteita uunituoreista leivonnaisista lämpöisiin villasukkiin.

Tamperelainen Laura Laukkanen ja Vaskivedellä asuva Anni Keskinen osaavat nopsasti suositella tuotteita: Valmis mökkimehu, jossa on hanakin valmiina. Kirjakaupan valikoimista poimittu, Paula Hawkinsin puhuttu trilleri Nainen junassa. Tai miksei vaikka aamulla leivotut suklaamuffinit. Viereisessä kojussa ruovesiläiset Eero Lahtinen ja Marcus Keskinen nostavat yksissä tuumin tiskille konjakkisinapin.

Elinkeinoasiamies Seppo Laukkanen kertoo, että tuotevalikoimaa täydennetään, ja aivan uusiakin yrittäjiä ehtii vielä mukaan. Nyt esillä on Ruoveden Herkun ja Raija Asunnan elintarvikkeita, Vinhan Kirjakauppa kesälukemisineen, Päivi Keskisen leipomuksia ja Vappu Vuolion villasukkia. Tulossa ovat ainakin Helvetinportti ja Visun Villisika sekä muutama käsityöläinen. Mansikkaa ja hernettäkin on ehkä luvassa.

– Tuotteiden pitää olla ruovesiläisiä. Elintarvikkeet myydään pakattuna. Yksi tuottaja tuo makasiiniin oman pakastimen, joten hänen kanssaan sopimalla voi mahdollisesti tuoda myös pakastettavia tuotteita, mikäli tilaa on, Laukkanen mainitsee.

Yrittäjän riskit ovat pienet, sillä kunta laskuttaa palkkion ainoastaan myydyistä tuotteista. Laukkasen mielestä kojun ei ole tarkoitus kilpailla minkään nykyisen myymälän kanssa, sillä moni veneilijä pysyttelee laivarannan palveluissa.

Kunnanjohtaja Eeva Kyrönviidan mukaan myyjiä etsittiin ensin niistä nuorista, joita ei onnistanut kunnan kesätyöpaikan arvonnassa keväällä. Kaikkia paikkoja ei saatu näin täytettyä, joten muun muassa Facebookin Puskaradion kautta löytyi eräs kesätyön tarpeestaan ilmoitellut nuori. Jokunen myyntityöstä innostunut saatiin naapurikunnista.

Neljästä myyjästä paikalla on aina kaksi. Viidenneksi palkattu Emilia Surakka ehtii S-marketin työnsä ohella toimia niin sanottuna kymppinä, joka päivystää puhelimessa ja huolehtii rahojen tilityksestä.

– Nyt toivotaan vain kauniita kesäpäiviä, Seppo Laukkanen miettii.

– Ja sen myötä asiakkaita, Eeva Kyrönviita jatkaa.

– Jos asiakkaat tykkäävät, myyntipöydät siirretään ensi kesänä mahdollisesti makasiineihin, Laukkanen visioi.

Kojun ensimmäinen asiakkaaksi saatiin saksankielinen turisti, jonka kassiin sujahti neljä purkkia paikallista säilykeherkkua.

Julkaistu 28.06.2017 12:32