S/s Pohjola lähti kohti sulattamoa

Laiva. Höyrylaiva Pohjolan runko on maannut Jäminkipohjassa vuodesta 1986. Vuosikymmenten vieriessä ilmassa on ollut höyrylaivaharrastajien toiveita ja hankkeita laivan kunnostamiseksi useaankin otteeseen, mutta lopulta mihinkään ei ole ryhdytty. Siitä tuli rautaromua.

Viime viikolla Pohjolan runko palasteltiin rannalla leikkurilla ja kuljetettiin kierrätykseen. Jäminkipohjassa on jäljellä höyrykattila ja laivan keula.

Pohjolan romutti Ari Järvisen metalliromun kierrätykseen erikoistunut AJ-metalli Oy Jämsästä. Hän ei ostanut laivaa Hopealinja Oy:ltä, jonka omaisuutta laiva on vuosikymmeniä ollut, vaan välikäden kautta. Järvinen kertoo, että joitakin osia laivasta säästettiin, muun muassa taavetit ja pollarit, joihin köydet kiinnitetään sekä höyrykattila.
Kolmemetrisestä keulasta suunnitteilla on terassi omaan pihaan.
Itsekin höyryaluksia harrastava ja pienen höyrylaivan omistava Järvinen sanoo, että Pohjolan kohtalo oli surullinen, mutta runko oli päässyt taivasalla niin huonoon kuntoon, että sen kunnostaminen olisi ollut todella suuri urakka.
– Runko oli jossain vaiheessa ilmeisesti pudonnut nosturista, sillä sen perä oli mutkalla, noin puoli metriä sieltä potkurin kiinnityskohdasta, kertoo Järvinen.
– Laiva oli lehtiä täynnä ja rungosta näkyi läpi monin paikoin.

Julkaistu 05.10.2017 11:16