Fiktiotalon rakentaja tietää, missä Viktor majailee

Kirjailijavieras. – Ehkä se on niin, Matti, että asioita selittämällä sinä tulet ansaitsemaan leipäsi. Kirjailija ja toimittaja Matti Röngän matematiikan opettaja tiesi, mistä puhui, arvioidessaan nuoren miehen pitkän matematiikan ylioppilastehtäviä, joista yksi oli ratkaistu laskutoimituksen sijaan parin sivun esseevastauksella.

Rönkä kertoi kirjoistaan, kirjoittamisestaan ja elämästään torstaina kirjastolla täydelle tuvalle. Fiktion kirjoittaminen sai alkunsa, kun Rönkä oli sapattivapaalla Ylen tv-uutisten päällikön tehtävistä. Ratkaisevaa oli kirjailijan mukaan oivaltaa, että kirjoittamiseen täytyi käyttää sitä, mitä itsellä oli. Muodoksi Rönkä valitsi dekkarin, koska siinä on selkeä juonirakenne.

Tappajan näköinen mies julkaistiin vuonna 2002. Esikoiskirja sai jatkoa, kun kustantaja totesi, että jokainen nyt yhden kirjan kirjoittaa.
– Tajusin, että Viktori Kärpästä löytyisi lisää materiaalia ja aloin miettiä, millainen hän olisi kahden vuoden päästä.
Syntyi kirjasarja, jonka toistaiseksi viimeisimmässä osassa Levantin kyy (2013) Viktorista on kasvanut lukulaseja tarvitseva perheellinen mies. Menneisyydestä ilmestyy kuitenkin yhä uudelleen henkilöitä, jotka tarvitsevat Kärpän apua. Röngän mukaan on hyvinkin mahdollista, että tarina saa vielä jatkoa.
– Kävin viime kesänä Sortavalassa ja tiedän, missä Viktor majailee, Rönkä paljasti.

Lue lisää keskiviikon Ruovesi-lehdestä.

Julkaistu 16.10.2017 10:56