Ratsastusonnettomuus kaksi päivää ennen kirjoituksia

Kuru. Senja Luomajärven lähtökohdat ja odotukset kirjoituksiin olivat hyvät, tai oikeastaan loistavat. Koulu ratsastuspainotteisessa lukiossa sujui hyvin ja Senja pisteli menemään koko lukion oppimäärän 2, 5 vuodessa. Nopeutus onnistui itseopiskelulla: viime kesänä hän suoritti itsenäisesti yhden äidinkielen kurssin sekä pitkän matematiikan kaksi viimeistä kurssia.
Hän kirjoitti historian viime keväänä, muut viisi ainetta tänä syksynä.

Kaksi päivää ennen ensimmäisen aineen koetta rysähti. Senja lähti perjantai-aamuna Tähti-tamman kanssa aamulenkille. Hevonen ja reitti olivat tuttuja, mutta hevonen pelästyi äkisti jotain, joka Senjalta jäi havaitsematta. Ravia mäen päälle edennyt hevonen kääntyi äkisti taaksepäin ja lähti laukalle.
– Roikuin sen kaulassa ja ajattelin että kuolen, jos putoan sen jalkoihin.
Senja ei pudonnut, vaan hevonen kaatui ja ilmeisesti osin hänen päälleen. Senja heräsi ja pystyi puhelimellaan hälyyttämään apua.
Molemmat jalat vahingoittuivat ja sen verran hän oli päätäänkin satuttanut, että muisti oli osittain mennyt. Särkylääkkeen ja pyörätuolin avulla Senja pystyi ensimmäisen aineen kirjoittamaan.
– Tilanteeseen nähden olen tuloksiin ihan tyytyväinen.
Pakollisissa aineissa saldona on kolme e:tä pitkässä matematiikassa, englannissa ja historiassa sekä äidinkielen laudatur. Ylimääräisinä Senja kirjoitti vielä biologian ja ruotsin, molemmissa arvosana m.

Syksyn mittaan Senja on kuntoutunut niin, että on voinut aloittaa maatalouslomittajan työt. Se oli suunnitelmissa heti kirjoitusten jälkeen, mutta ratsastusonnettomuus pakotti sairaslomalle, ensin pyörätuolin sitten keppien kanssa. Töitä riittää kevääseen saakka. Koulunkäynnin nopeuttamisesta ei oikeastaan opintojen etenemisen mielessä ollut apua, sillä Helsingin yliopisto odottaa ensi syksynä, kuten niilläkin abiturienteilla, jotka valmistuvat keväällä. Miksi sitten?
– Koska voin. Ehkä halusin haastaa itseäni ja kokeilla, pystynkö siihen, miettiin Senja.
Koulunkäynti on ollut aina helppoa. Senja on itse asiassa vuotta nuorempi kuin luokkatoverinsa.
– Kun olin menossa eskariin, niin opettaja ehdotti, että voisin mennä saman tein ekalle luokalle. Eskareita ei meidän pienessä kyläkoulussa olisi ollut muita kuin minä, ja lukea olin osannut jo nelivuotiaasta, kertoo Senja.
Lukiossa mieliaineita ovat olleet erityisesti matematiikka, jossa 12 kurssista kymmenessä arvosana on 10 ja myös historia ja biologia.
Matematiikassa hän teki tehtäviä enemmän kuin tarvittavat.
– Yhdessä kurssissa löin vetoa kaverin kanssa, että teen kirjan kaikki tehtävät. Yleensähän niistä tehdään noin puolet. Melkein onnistui, tekemättä jäi ehkä noin 20. Opettaja vähän ihmetteli, kun tehtäviä oli valmiina niin paljon...

Tulevaisuuden sävelet tuntuvat nyt selviltä. Kevät menee töissä maatalouslomittajana Sastamalan kunnan palkkalistoilla. Syksyllä on tarkoitus aloittaa maatalousalan opinnot Helsingin yliopistossa. Jossain vaiheessa työmaa voi löytyä Kurusta, vanhempien tilalla, mutta sen aika näyttää.
– Ei minusta mihihkään kahdekasasta neljään toimistotyöhön ole, sanoo Senja.
Harrastuksena Senjalla on ratsastamisen lisäksi nautojen kouluttaminen. Tilalla on 20 Hereford-rotuista lehmää, joita Senja siskoineen kouluttavat näyttelyihin osallistumista varten. Viime kesänä Farmari-näyttelyssä he olivat neljän lehmän kanssa.
Rakkain kaikista on Kanttarelli. Sitä Senja alkoi kouluttaa kun itse oli 13 ja vasikka vuoden vanha.
–Sen kanssa ollaan oltu Helsingissä ja Oripäässä. Kun Kanttarelli oli saanut ekan vastikkansa, oltiin Tampereella, jossa se voitti koko rodun parhaan eläimen palkinnon, kertoo Senja.

Senja Luomajärven hieno tulos nosti Ruoveden lukion syksyn parhaaksi, kun vertaillaan pakollisten aineiden keskiarvoa.

Julkaistu 21.11.2017 09:18