Pikkutaiturit kiekkoilivat jäähallissa

 

Turnaus. Jäähallin pukuhuone täyttyi sunnuntaina pienistä jääkiekkoilijoista ja heidän huoltajistaan, kun Ruovedellä järjestettiin Jääkiekkoliiton Hämeen alueen kautta aikain ensimmäinen pienten tyttöjen oma jääkiekkoturnaus. Turnaukseen osallistui yhteensä 15 pientä 5-8-vuotiasta kiekkoilijaa kahdeksasta eri seurasta. Järjestävän RuoSkAn lisäksi osallistujia oli Koillis-Pirkan Kiekosta, Ilveksestä, Pirkkalan Pingviineistä, Parkanon Kiekosta, UpLakersista sekä Oriveden Fortunasta.

Tytöt arvottiin kolmeen eri joukkueeseen, joita luotsasivat valmentajat Mira ja Mirka Kivi RuoSkAsta ja Emilia Järvinen KPK:sta. Erotuomarina toimi Fanny Laine RuoSkAsta. Joukkueet pelasivat kaikki kerran toisiaan vastaan puolen kentän alueella. Sen jälkeen oli vuorossa koko kentän peli. Ennen varsinaisia pelejä lämmiteltiin parkkipaikalla mukavia leikkejä leikkien ja toisten pelaajien nimiä samalla opetellen.

Jadessa Lommi, 7, KPK:sta pelasi turnauksessa valkoisen joukkueen maalivahtina. Hänen jääkiekkouransa alkoi vuosi sitten. – Kun eskarikaverit pelasi, niin minäkin innostuin, Jadessa puhelee samalla kun Tatjaana-äiti auttaa varusteiden laitossa. Molarin kamppeet on lainattu omalta seuralta. Jadessan mielestä maalivahtina on mukava olla. Turnaukseen hän tuli mielellään, vaikka pikkuisen jännitti, kun kaikkia ei ennakkoon tuntenut. Myös sinisen joukkueen molari Eerika Kujala, 8, pukee pelivermeet iloisin mielin päälleen turnaukseen. Hän on harrastanut jääkiekkoa kaksivuotiaasta saakka. – Nyt pelaan Ilveksessä. Viime vuonna innostuin vasta maalivahdin hommista, hän kertoo.

Suomen jääkiekkoliiton Hämeen alueen tyttökiekkokoulutuksesta vastaava Tanja Mäkelä pitää omaa turnausta tärkeänä kohtauspaikkana tytöille.
   – Monet tytöt pelaavat jääkiekkoa poikien kanssa, mutta jotkut tytöt haluavat pelata vain tyttöporukassa, koska arastelevat.
    Ruovesi oli hyvä paikka, koska seuralla on omia tyttökiekkoilijoita ja valmentajia, ja naapuriseuroissa, kuten Oriveden Fortunassa tai Koillis-Pirkan Kiekolla on paljon tyttökiekkoilijoita. Vaikka osallistujamäärä oli tällä kertaa vielä melko pieni, seurojen lukumäärä oli hieno ja vaikutus sitä kautta laaja.
   – Me saamme näin jääkiekkotietoutta hienosti eteenpäin, Mäkelä iloitsee.
   – Tärkeintä tällaisessa turnauksessa on kuitenkin se, että tytöt tutustuvat toisiinsa ja että kaikilla on hauskaa, hän lisää.

RuoSkAn toiminnanjohtaja Marko Kivi seurasi kuuluttajana pelejä tarkkana.
   – Ihan tasaisia pelejä kaikki. Satuttiin arpomaan joukkueet niin, että kukaan ei ollut täysin ylivoimainen, Kivi sanoo.
   Myös Kiven mielestä on tärkeää, että pienillekin tytöille on oma turnaus. Isommillehan niitä on aikaisemmin myös Ruovedellä järjestetty.
   – Tytöt tuntuivat olevan todella tyytyväisiä. Tytöille tuli onnistumisia ja mikä tärkeintä, heillä oli kivaa, Kivi summaa päivän antia. Eli siihen päästiin mitä tavoiteltiin.

Seuraava turnaus pikkutytöille järjestetään näillä näkymin kevättalvella Mäntässä, missä tyttökiekko on hyvässä nosteessa. Ruovedelläkin tyttökiekosta voisi tulla se toivottu lisä jääkiekkoharrastukselle.
    – Meidän toiminnan laajenemismahdollisuudet ovat tyttöjen käsissä. Toivottavasti tytöt huomaavat, että tässä olisi heille tosi hyvä laji, Marko Kivi  kannustaa.

Julkaistu 10.01.2018 15:30