Jak-Metallin muutto Ruovedelle alkoi

Teollisuustie. Ruovedelle muuttavan Jak-Metalli Oy:n ensimmäistä konetta on asennettu viime viikon lopulta lähtien. Koko tuotanto siirtyy kunnan vuokratiloihin Teollisuustielle vähitellen ensi vuoden alkuun mennessä.

Energiapuukouria tuottavan yrityksen lähtö Mänttä-Vilppulasta tuli ajankohtaiseksi, kun entisissä tiloissa ei enää pystytty laajentamaan.
– Tämä on kohtuuhintainen ja sopivan kokoinen tila, tiivistävät niin ensi kuussa aloittava uusi toimitusjohtaja Ville Eklöf kuin suunnittelupuolelle siirtyvä nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen.

He kertovat yllättyneensä, kuinka mutkattomasti kunta ja erityisesti Harri Apell, Eeva Kyrönviita ja Sirkku Mäkelä ovat ottaneet uuden yrityksen vastaan. Vihiä sopivasta hallista he saivat alun perin Yrjö Mäeltä.
– Kolme päivää meni, että sopimus siirtymisestä oli allekirjoitettu. Mäntässä olimme hieroneet muuttoa puolitoista vuotta, Tossavainen vertaa.

Hänestä Ruoveden halliin pystyy rakentamaan toimivan kokonaisuuden.
– Mäntässä toiminnot oli hajautettu moneen eri paikkaan, mikä tiesi jatkuvaa lastaamista, siirtämistä ja purkamista, hän lisää.

Omaa metallialan alihankintayritystään 18 vuotta pyörittänyt Ville Eklöf toteaakin monen yrityksen kasvun ja kehittämisen loppuvan, kun seinät tulevat vastaan.
– Ei pienyritys voi investoida miljoonaa pelkkiin seiniin, Eklöf kiittelee vuokratilojen joustavuutta.

Ensimmäinen muuttokuormasta purettu kone, vaakakarainen työstökeskus, on nyt kytketty, ja sitä käynnistellään lähiviikot. Korkeaan, nosturilla varustettuun halliin siirretään seuraavaksi hitsausrobotti. Loputkin koneet ovat paikoillaan maalis-huhtikuussa.
– Toiminnan siirtovaiheessa energiapuukourien kokoonpano tehdään vielä Mäntän tehtaalla, mutta jos käytäntö osoittautuu hankalaksi, muuttoaikataulua Ruovedelle nopeutetaan, toteaa Eklöf.

Alkukuukausina Ruovedellä työskentelee 2 henkilöä. Koko tuotanto ja kaikki 12–13 työntekijää ovat suunnitelmien mukaan täällä ensi vuoden alussa. Eklöf kertoo, että tuotannossa mietitään automatisointia, mutta myös rekrytointi tulee ajankohtaiseksi, koska tuotantokapasiteettia on tarkoitus kasvattaa merkittävästi.

Tossavainen sanoo, että Jak-Metallin työntekijät ovat iältään keskimäärin melko nuoria. Kun henkilökunnalta kysyttiin muuttoajatusta, kukaan ei vastustanut: työntekijät näkevät saman katon alla toimimisen edut.
– Melkein kaikki aikovat muuttaa tänne, kertoo Eklöf lisäten harkitsevansa myös itse muuttoa Ruovedelle.

Myös yrityksen kotipaikka on tarkoitus siirtää Ruovedelle.
– Kyllä tämä on voitto Ruovedelle, Tossavainen summaa yrityksen siirron merkitystä kunnalle.

Jak-Metalli suunnittelee ja valmistaa kotimaisia energiapuukouria kytkettäväksi kaivinkoneisiin, traktoreihin, metsäkoneisiin, pyöräkoneisiin ja kurottajiin. Tehtaan tuotantoa myydään 17 eri maahan.

Kimmo Tossavainen visioi liikevaihdon kasvua nykyisestä 2 miljoonasta eurosta 10 miljoonaan ja haarukoi aikajänteeksi neljää vuotta. Hän kertoo, että Jak-Metalli oli viime tilikaudella yksi Suomen nopeiten kasvaneita teknologiayrityksiä.

Tossavainen näkee yrityksen tulevaisuuden hyvänä, sillä markkinoille on tullut merkittävä uutuus, puun ja heinän leikkaamiseen tarkoitettu spiraalileikkuri.
– Aluksi sitä toimitetaan kaivinkoneisiin ja traktoreihin. Se on turvallinen ja sen tehontarve on pieni, Tossavainen selvittää.

Julkaistu 17.01.2018 07:19