Irlanti putosi syliin

Vaihto-ohjelma. Pari juuri hankittua matkalaukkua odottaa puoliksi pakattuna helmikuuta. Silloin Anna Rautio hyppää Irlannin-lennolle ensimmäisenä ruovesiläisenä etsivän nuorisotyön vaihto-ohjelmasta.
Tiedossa on vapaaehtoistyötä paikallisen nuorisokeskuksen iltakerhojen ja taideprojektien vetämisessä sekä nettisivujen toteuttamisessa. Tehtävät on räätälöity ajatellen 27-vuotiaan Raution monipuolista opiskelu-taustaa sekä media-assistenttina että datanomina. Tarkoituksena on viipyä Dublinissa kymmenen kuukautta.


Rautio on innoissaan ja hivenen jännittynyt muutosta suurkaupunkiin:
– Vaikka olen asunut Tampereellakin, niin Dublin on siihen verrattuna iso. Olen kuitenkin viihtynyt aina maalla, hän vertaa.
Mitä laukkuihin pakataan?
– Lähinnä vaatetta ja tietokone. Ja suklaata.
Rautio ei ole vielä varma, aikooko käydä välillä kotona.
– Vanhemmat kyllä uhkasivat tulla käymään, hän naurahtaa.

Dublinissa odottaa isäntäperhe, johon Rautio asettuu aluksi, mutta myöhemmin voi muuttaa asumaan yksin. Tukena on sikäläinen mentori, kuten myös Ruovedellä etsivän nuorisotyön ohjaaja Tuomas Kärki.
– En aio tulla kesken pois. Sitoudun siihen, mihin ryhdyn, kuten kouluun ja armeijaan, sanoo Rautio, joka suoritti yhdeksän kuukauden asepalveluksen Parolassa heti media-assistentin opintojen jälkeen ja on sotilasarvoltaan panssarijääkäri.

Julkaistu 31.01.2018 17:57