Puupiirroskurssilla sai tuntea itsensä ihan taiteilijaksi

Näyttely. Ruoveden Taideyhdistyksen jäsenet ovat pystyttäneet kirjastoon grafiikkatöidensä näyttelyn. Niiden yhteinen tekijä on tekniikka, sillä väripuupiirrokset on toteutettu yhtä monotypiaa lukuun ottamatta yhden laatan tekniikalla.

Vedokset ovat valmistuneet taidegraafikko Tuukka Peltosen ohjauksessa neljänä Autere-opiston järjestämänä kurssiviikonloppuna.

Kurssilaiset kehuvat kilvan Peltosen antamaa opetusta. Kristiina Kokko kertoo harrastaneensa vuosikymmeniä grafiikan tekemistä, mutta ohjaus avasi hänellekin täysin uusia uria.

– Tuukka Peltonen antaa niin sympaattisesti palautetta, että sitä tunsi itsensä ihan taiteilijaksi, Arto Kovasin kiittää.

Kovasimen ja Kokon lisäksi töitään kirjaston näyttelyyn toivat Elli Kivistö-Rahnasto, Ritva Kovasin, Aimo Kuivamäki, Ulla Kuivamäki ja Raija Paananen.

Yhden laatan tekniikassa kuva-aihe siirretään vaiheittain peilikuvana puulaatalle. Värit painetaan prässillä vedostuspaperille yksi kerrallaan vaaleimmasta alkaen. Painokertojen välillä laatasta kaiverretaan pois niitä osia, joiden ei haluta näkyvän seuraavan värin painotuloksessa.

Tekniikan vaatima prässi on käytettävissä kivikoululla, mutta sen oltua välillä epäkunnossa käytettiin Yhteiskoulun pienempää laitetta. Tosin Ritva Kovasin kertoo, että kotonakin saattoi edistää työtä hieromalla lusikalla väriä puun pintaan.

Ruoveden Taideyhdistyksen jäsenet vinkkaavat, että jos taiteen tekeminen sytyttää, jäseneksi liittymällä voi osallistua tiistai-iltapäivisin kivikoululla vapaamuotoiseen taiteen tekemiseen. Heinäkuun lopulla  Taideyhdistys järjestää Sointulassa leirin, jolla Seija Sainio opettaa maalausta eri tekniikoilla. Kurssille otetaan korkeintaan 15 aloittelijaa ja pidemmälle ehtinyttä.

Autere-opiston puupiirroskurssin näyttely avoinna kirjaston aukioloaikoina 28.3. asti.

Julkaistu 28.02.2018 09:12