Jokisen veljeksillä on taito hyppysissään

Taitaja-kilpailu. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden vuotuisen Taitaja-kisan osallistujalistoilta löytyy oman kunnan edustajan nimi. Se, että kisassa oppilaitostaan ja kotikuntaansa edustaa kaksi veljestä, lienee jo melko ainutlaatuista.
Jokisen veljekset Markus, 20, ja Leo, 17, osallistuivat kuukausi takaperin Taitaja 2018 -semifinaaleihin. Kyseessä on vuodesta 1988 saakka järjestetty ammattitaidon SM-kilpailu, jossa tänä vuonna on mukana 41 alaa. Oppilaitoksia edustamaan valitaan opiskelijoiden parhaimmisto. Semifinaaleissa mukana oli 1416 opiskelijaa ympäri Suomea.

Veljeksistä nuorempi opiskelee ensimmäistä vuotta Saskyn koulutuskuntayhtymän Mäntän seudun koulutuskeskuksessa yhdistelmäopintoina ylioppilastutkintoa ja kokin ammattitutkintoa. Vanhemman veljen nelivuotiset opinnot Tampereella ammattiopisto Tredussa ovat viimeistä työssäoppimisjaksoa vaille valmiit. Kaksoistutkinnon suorittaa myös hän, tosin kahdelta eri ammattialalta. Valmistuttuaan Markuksella on sekä metalli- että sähköalan tutkinto, eli koneenasentajan ja sähköasentajan pätevyydet. Suunnitelmissa siintelevät kenties insinööritutkintoon tähtäävät jatko-opinnot, mutta ensin on vuorossa varusmiespalvelukseen astuminen heinäkuussa.

Markuksen semifinaali käytiin 7. helmikuuta Pietarsaaressa, alana mekatroniikka. Leo suuntasi tahollaan Loimaalle kisaamaan yrittäjyyssarjassa.
Vaikka kokeille löytyy kisasta omat sarjansa, Leo kilpaili itselleen vieraamman alan opiskelijoiden joukossa.
– Meidän oppilaitoksen koulutuspäällikkö valvoo kokkipuolen kisoja tänä vuonna, joten meiltä ei voinut osallistua joukkuetta oman alan kisaan, Leo avaa tilannetta.

Yrittäjyydestä semifinaaleita järjestettiin kaikkiaan kahdeksan. Osallistujia oli 153, ja jatkoon pääsi kunkin semifinaalin voittajajoukkue. Leon joukkue ei Business Model Canvas -toteutuksellaan tällä kertaa jatkoon yltänyt, mutta sijoittui hienosti neljänneksi yhdeksän joukkueen tiukassa lohkossa.

Markuksen sarjassa jatkoon pääsi kolmestatoista semifinaalijoukkueesta viisi. Kilpailun tasosta kertoo paljon se, että kaikki viisi kärkijoukkuetta, Markuksen joukkue mukaan luettuna, sijoittuivat seitsemän pisteen sisälle sadan pisteen arvosteluasteikolla. Kun työn jälki ja laatu olivat kaikilla erinomaisia, eroja haettiin yksityiskohdista.

Markus on mukana toukokuussa tampereella käytävässä Taitaja 2018 -kilpailun finaalissa.

Julkaistu 08.03.2018 10:28