Sopisiko nimeksi Liera vaiko Kantakievari?

Palvelut.  Entisissä Piisin tiloissa avautuu toukokuussa uusi ravintola.Ravintoloitsija Jaana Ruuska kertoo, että menu suunnitellaan niin, että siitä löytyy joka makuun ja monelle kukkarolle sopiva vaihtoehto. Arkisin maanantaista perjantaihin on tarjolla buffet-lounas, muina aikoina ruokia saa tilata listalta. Avajaisia vietetään vappuna.

– Trubaduuri Jussi Michelson on jo varattu vappuaaton esiintyjäksi, ja avoinna ollaan aamuneljään, suunnittelee Ruuska.

Ravintolan nimi on vielä mietinnässä. Ihan ensin Liera tuntui Ruuskasta hyvältä, onhan se valmiiksi tunnettu.

–Mutta olisiko siinä myös vähän sellaista huonoa kaikua, että taasko se Liera on auki, kauanko mahtaa nyt kestää, miettii Ruuska.

Toinen vaihtoehto on vielä vanhemmalta ajalta tuttu Kantakievari. Sen suhteen pitää selvittää ainakin se, onko nimi jo varattu.

–Meillähän on Valkeakoskella Pihvikievari-niminen ravintola, sikäli Kantakievari olisi hyvä. Ja kun kievari-sanaan liittyy majataloajatus, sopisi  se siinäkin mielessä hyvin, kun tässä on myös hotellimajoitusta.

Hotelli-ravintolaa pyörittää Ruuskan perheyritys, jossa ovat osakkaina Jaana ja Aki Ruuska. Yrityksen omistama Katrina-laiva palvelee laivarannassa viime kesän tapaan.  Kahden paikan taktiikka tuo joustavuutta varsinkin ohjelmapuolelle: jos säät ovat aivan kamalat, Katrinan esiintyjä voidaan siirtää keskusravintolaan.

Remonttia ravintolaan ei tarvita. Hotellihuoneiden ilmettä sen sijaan Ruuska aikoo kohentaa.

– Niissä on vielä 1990-luvun tunnelma. Vaihdetaan vuodevaatteet, päiväpeitot, verhot ja muut tekstiilit. Lattiaan laitetaan uusi laminaatti.

Uusi ravintola aikoo lunastaa paikkansa ihmisten vapaa-ajassa, ruovesiläisten ja miksipä ei myös naapuripaikkakuntalaistenkin.

–?Olemme vähän kierrelleet lähipaikkakunnilla, eikä missään kovin paljon tunnu olevan tekemistä tarjolla, toteaa Ruuska.

Ajatus on, että uuteen ravintolaan hankitaan kovatasoinen esiintyjä syksyllä alkuun vaikkapa kerran kuussa. Ravintolaan mahtuu myös kodinomaisempia tiloja pienemmälle porukalle.

–Ison ravintolasalin vieressä olevaan tilaan sisustetaan kodikas, 10–15 hengen tila, jossa voi arki-iltanakin poiketa. Siellä voisi pitää kokousta, kahvitella tai pelata lautapelejä, suunnittelee Jaana Ruuska.

Perheyritykselle ravintolatoiminnan käynnistäminen ei ole hetken päähänpisto. He kävivät kierroksella virastotalossa jo kolme vuotta sitten, kun koko kiinteistö oli myynnissä. Investointi tuntui silloin liian suurelta. Nyt suuria satsauksia ei tarvita, kun ravintola on käyttökunnossa sellaisenaan.

–Ruovedelle piti muuttaa eläkepäiviksi, mutta nyt tämä tulikin eteen vähän aikaisemmin, sanoo Jaana Ruuska.

Tiloihin haettiin yrittäjää kunnan logon alla olleella ilmoituksella. Tämä on poikinut kysymyksiä, miksi kunta oli etsimässä yrittäjää.

– Ilmoitus on julkaistu yhdessä yrittäjän kanssa, korjaa kehityspäällikkö Sirkku Mäkelä.

Kunnan intressissä on, että tilaan saadaan ravintola: matkailustrategiassakin sanotaan, että kuntaan tarvitaan ravintola, joka on avoinna ympäri vuoden ja joka tarjoaa muutakin kuin lounasta.

–Tyhjä ravintolarakennus keskeisellä paikalla kylää ei ole  ollut kunnan imagollekaan hyväksi.

Julkaistu 26.03.2018 15:24