Muroleessa asuu mummuporukka

Murole.  Metsonmäen talossa asuu neljä mummua: Kekkosen kylästä kotoisin oleva Ulla Nippala, Ruovedelle syksyllä muuttaneet Essi Jäppinen ja Anneli Järvinen sekä tamperelainen Pirkko Lehikoinen. Miten naiset oikein päätyivät saman katon alle?

Kun ajatus ikäihmisten perhekodista lähti itämään Tampereella asuneen Essi Jäppisen päässä, hän laittoi talonsa myyntiin – ja saman teki hänen äitinsä Anneli Järvinen. Naiset etsivät sopivaa taloa ympäri Pirkanmaata ja ostaa paukauttivat sen Muroleesta.

– Olen aina halunnut asua maalla. Olin ensin maatalouslomittajana Teiskossa, sitten opiskelin lähihoitajaksi ja pieneläinhoitajaksi, Essi kertaa.

Essi Jäppinen aloitti ikäihmisten perhehoitajana viime syksynä, ja ensimmäinen uusi perheenjäsen oli marraskuussa taloksi asettunut Pirkko Lehikoinen. Helmikuussa taloon muutti Ulla Nippala.

Järven rannalla korkean mäen päällä sijaitseva talo on hulppean kokoinen, eikä vaatinut mitään remonttia uusia asukkaita ajatellen. Paikalla oli aikoinaan Muroleen terveystalo, joka paloi.

Metsonmäen yläkerrassa asuu Essi, joka käy siellä lähinnä vain nukkumassa. Asuinkerroksen yhdessä päädyssä on Annelin yksiö ja toisessa päässä Ullan ja Pirkon huoneet. Yksi huone on vielä vapaana vaikkapa tilapäishoitoa tarvitsevalle.

Mummuporukalla kun ollaan, niin mahtuisiko tänne joku vaarikin?
– Täytyis olla laatuvaari. Sellainen huumorintajuinen ja yhteistyökykyinen, Pirkko muotoilee pilke silmäkulmassa.
Naiset kertovat lukeneensa kerran Ruovesi-lehden ilmoituksesta, että vaari etsii itselleen mummoa mökillä, tai vaikka ilman mökkiä. Tämä nauratti sen verran, että aina Teiskossa asioilla pyörähtäessä katsellaan herroja, mahtaisiko juuri tuo olla se mummua etsivä vaari.

Pirkko Lehikoinen pitää uudessa kodissaan aivan kaikesta: maisema on kaunis, ja lähimaastossa voi käydä marjassa.
– Mutta ihmiset ovat pääasia. Kun on kavereita, saa vaihtaa mielipiteitä. Ja lukea Ruovesi-lehteä, Pirkko naurahtaa lehtipinon vierellä.

Essi lisää, että houkuttimena olivat varmaan myös koira ja kissa. Eläimiin tottunut Pirkko myöntää näin olevan – Oscar-koira ja sokeutunut Mauku-kissa saavat silityksiä tämän tästä. Mukava on myös lähteä metsäautotielle juoksuttamaan koiraa.

Myös Ulla Nippala on kotiinsa enemmän kuin tyytyväinen:
– Parasta on ihan tämä kaikki.

Lue lisää 4.4. ilmestyneestä Ruovesi-lehdestä.

Julkaistu 04.04.2018 12:05