Lumen paino oli seinälle liikaa

Onnettomuus. Kalanviljelylaitoksen seinärakenteet ja katto sortuivat perjantaina illansuussa Myllykylässä Jäminkipohjassa. 1960-luvulla rakennetun kalankasvatuslaitoksen toisen puolen seinä ja katto sortui painavan lumimassan seuraksena.

Kalankasvatuslaitoksen toinen pääty, missä sijaitsivat laitoksen toimistotilat, säilyi vaurioitta. Sen sijaan varsinaisen kasvattamo-osan katto tipahti toiselta puolelta alas maahan seinän romahtamisen myötä.
- Seinärakennelmat eivät pitäneet rakenteita pystyssä, kertoo päivystävä palomestari  Risto Salonen.Onneksi  lähes 120 000 siian poikaselle, ei käynyt kuinkaan.

Kalanvljelylaitoksen omistaja Patrik Hackman toivoo, että tukipilarit kattoon vesialtaiden päälle saadaan rakennettua mahdollisimman nopeasti. Mikäili yöpakkaset eivät äidy liian kireksi, voi siikakantakin hyvin säilyä. Kesällä tehdään sitten suuremmat korjaukset.

Hackman kertoo, että ilmoitus seinän romahtamisesta ja katon tipahtamisesta tuli hänelle noin kello neljän aikaan iltapäivällä. Pirkanmaan pelastuslaitos sai ilmoituksen asiasta kello 17.59. Silloin epäiltiin, että alueella on sattunut räjähdysonnettomuus, jonka seurauksena on tullut sortuma. Kun palokunta tuli paikalle, huomattiin, että kyseessä oli lumen painosta aiheutunut rakennuksen romahdus.
Pelastuslaitoksen yksiköitä oli mukana useita, muun muassa Ruoveden sammutusauto, Ruoveden säiliöauto, miehistöauto, Juupajoen sammutusauto sekä Kolhon raivausauto. Miehistöä paikalla oli lähes 20 henkeä.

Päivystävään palomestari Risto Salosen mukaan romahduksen syynä oli seinän huono kunto ja raskas lumitaakka.  

Julkaistu 07.04.2018 00:30