"Kansa vastaan kansa" ensi-iltaan kuukausi

Teatteri. Kansa vastaan kansa on näytelmä maailmasta sisällissodan aikaan perheen silmin nähtynä.  Perheen isä haluaa olla puolueeton eikä halua osallistua sotaan. Perheen vanhin poika on sotimassa punaisten puolella, tytär ja nuorin poika ovat vielä kotona. Tyttären poikaystävä ja vanhimman pojan lapsuudenkaveri taistelee valkoisten puolella. Perheen äiti yrittää pyörittää arkea sodan keskellä.

Idea näytelmään syntyi Petri Juutilaisen ja Heikki Itäsen päissä. Olihan sodasta kulunut 100 vuotta. Juutilainen ehdotti näytelmän kirjoittamista Heikki Itäselle, joka puolestaan tunsi ohjaaja Esko Rissasen. Siitä kaikki lähti. Käsikirjoitus on rakentunut todellisten tarinoiden pohjalta, joita Itänen on Ruovedellä sisällissodasta kuullut.

Esko Rissasen mukaan Kansa vastaan kansa -musiikkinäytelmä ei käsittele suuria maailmaa kattavia kysymyksiä, vaan haluaa tuoda esiin sen tunteen, minkä sota saa aikaan yksittäisessä ihmisessä.
– Tämä näytelmä  ei moralisoi, eikä anna vastauksia, hän sanoo. Ohjaajana hän haluaa kertoa ihmisen kestävyydestä ja toivosta vaikeinakin aikoina.
 – Näytelmän tapahtumat ovat kovia ja julmia. Ne perustuvat todellisiin tapahtumiin. Ne muistuttavat meitä siitä, kuinka voimaton ihminen on järjettömän vihan viedessä tilan järjeltä ja sydämeltä.
Hän korostaa, että juuri se on syy muistaa.

Vaikka Kansa vastaan kansa on näytelmä sodasta ja sen kokemisesta, ei kaikki ole sotimista. Elämään mahtuu sodasta huollimatta myös rakkautta, iloa ja hassutteluakin. Niitä kaikkia on tässäkin näytelmässä.

 Tuottaja Sirpa Bertling on ylpeä porukastaan. Erityisen hienona hän pitää sitä, kuinka upeasti nuoret ovat lähteneet mukaan näytelmään.
– En jaksa kuin ihailla sitä tarmoa ja innostusta, jossa kaikki ovat tässä produktiossa mukana, hän kiittää.

Kansa vastaan kansa -musiikkinäytelmää esitetään vain 4 kertaa Pyynikkilässä toukokuussa. Bertling toivoo, että mahdollisimman moni tulisi katsomaan koskettavaa näytelmää. Pyroteknisten efektien ja sodan uhan vuoksi näytelmän ikäraja on 12 vuotta.

Lue lisää 11. huhtikuuta ilmestyneestä  paperilehdestä tai näköislehdestä

Julkaistu 11.04.2018 16:42