Pieni ja pippurinen

Voimanosto. Ruovesiläinen Heini Lipponen voitti reilu viikko sitten, 17. toukokuuta klassisen penkkipunnerruksen MM-hopeaa Vantaalla.
– Kyllä on vähän hämmentynyt, mutta tosi hyvä fiilis, hän kuvailee.
Vantaan kisojen saman sarjan yhdysvaltalainen voittaja oli nostanut 82,5 kiloa. Tuloksellaan 77,5 kiloa Heini Lipponen teki samalla oman sarjansa Euroopan ennätyksen.

Mitali ei ollut ensimmäinen kansainvälisissä kilpailuissa, sillä aiemmin Heini on napannut jo EM-kullan, EM-hopean ja pohjoismaiden mestaruuden. Näiden lisäksi hänellä on kolme SM-kultaa. Maailmanmestaruuskisoissa hän on sijoittunut kokonaistuloksessa 4. ja 5. sijalle niin, että yksittäisessä lajissa, joita voimanostossa on kolme, hän on saavuttanut välillä mitalejakin. Esimerkiksi jalkakyykyssä hän voitti Texasissa järjestetyissä MM-kisoissa 2016 kultaa. Se onkin Heinin mukaan ollut yksi hänen kilpailu-uransa huikeimmista kohokohdista: Lähes toisella puolella maapalloa, suuren ihmispaljouden keskellä nousta palkintopallille kuuntelemaan Maamme-laulua.
Hieno saavutus Heinille on myös ollut esimerkiksi Ylitorniossa viime vuoden elokuussa järjestetyssä Euroopan mestaruus -kisoissa ansaittu Paras naisnostaja -palkinto, jossa otetaan huomioon oma paino ja kilpailun tulos.

Kaksi vuotta sitten Ruovedelle Kankaanpäästä muuttanut Heini Lipponen on harrastanut urheilua ihan pikkulapsesta saakka. Hän kertoo, että urheilu on voimavara, joka auttaa esimerkiksi pitkissä arkipäivissä. Heini opiskelee Tampereella pintakäsittelijä-maalariksi Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa ja kulkee koulumatkan päivittäin Ruovedeltä Tampereelle. Hän harjoittelee viikonloppuisin Kankaanpäässä valmentajansa kanssa ja viikolla Ruovedellä Kuntojanissa, jonka hän kokee loistavaksi ja kotoisaksi puitteeksi harjoitella.
Heini ja hänen äitinsä Tiina Lipponen ovat iloisia ihmisten joustavuudesta ja ystävällisyydestä. Esimerkiksi autokoulunopettaja Kai Marttila on ollut hyvin suvaitsevainen Heinin autokoulutuntien pitämisajoissa. Heini toteaa Kain myös olevan hyvin ammattitaitoinen ja huumorintajuinen opettaja. Muutenkin kaikki ruovesiläiset ihmiset saavat Lipposilta hyvän palautteen.
– Täällä on ihania ihmisiä! Tuli kotoinen olo, heti kun muutimme tänne, Tiina ja Heini toteavat molemmat.
Viimeiset kolme vuotta Heini on harrastanut pääasiassa voimanostoa. Sitä ennen hän harrasti pääsääntöisesti telinevoimistelua, kuusivuotiaasta alkaen. Myös yleisurheiluun ja pesäpalloon nuorella riitti voimia. Parina viimeisenä vuotena akrobatia syrjäytti telinevoimistelun. Heini harjoitteli kahden muun tytön kanssa kolmen hengen ryhmässä lajia, jossa on välineenä vain ihmiskeho. Akrobatiaan kuuluvat erilaiset heitot, nostot, voltit ja koreo-grafia. Ryhmä voitti vuonna 2015 akrobatiassa SM-kultaa.

Kiinnostus voimanostoon lähti Heinillä kaverin pyynnöstä kokeilla lajia. Vuoden ajan Heini harrasti sekä voimanostoa että akrobatiaa, mutta sitten oli tehtävä vaikea valinta. Lähtö akrobatiaryhmästä kirpaisi, koska se tiesi koko ryhmän hajoamista.
– Kun aloitin voimanoston, valmentajani Jouni Vähäsantanen sanoi heti, että susta tulee jotain. Ja niin on tullut, Heini hymyilee iloiten päätöksestään.

Lue lisää keskiviikon 30.5. lehdestä

Julkaistu 30.05.2018 11:37